Grannar släckte brand i Sköndal: ”Kunde ha blivit en katastrof”

Brand i Sköndal. Grannar släckte markbrand vid Bengt Bagares gränd.
Grannarna ryckte snabbt ut och släckte branden med gemensamma krafter.
Markbränder härjade runt om i Stockholm under tisdagen onsdagen.
En av dem bröt ut vid Bengt Bagares gränd i Sköndal.
Rådiga grannar hjälptes åt att släcka den.

Vid halv två-tiden i eftermiddags kopplade Irene Johansson av på sin uteplats vid Bengt Bagares gränd i Sköndal. Då hörde hon en ung flicka ropa: ”Men vad i helvete har du ställt till med”.

Strax därpå kände hon brandrök.

– Sedan såg jag att en brand startat i början av den lilla skogen mellan hyreshusen och villorna i Sandåkra. Det brann i småhärdar längs cirka 50 meter på bergssidan. Hade vinden blåst åt fel håll kunde det ha blivit katastrof, säger hon.

Men tack vare rådiga grannar spred sig branden inte. Irene Johansson berättar hur människor sprang man ur huse med vattenhinkar och brandsläckare. Tillsammans kämpade de ner brandhärdarna.

– Vi var många som ringde 112 också. Men vi fick svaret att det brann överallt i Stockholm och att inga brandbilar fanns, säger hon.

När branden väl var släckt kom brandkåren. Brandmännen stannade sedan i en och en halv timme och gjorde eftersläckningsarbete.

Irene Johansson prisar sina grannar.

– De var fantastiska och är värda massor av beröm. Dagens största rosbukett till dem! säger hon.

Också i Farsta strand ryckte grannar ut för att bekämpa en brand i skogen, vid Magelungen. Med vattenslangar och hinkar höll de branden stången tills brandkåren kom dit och tog över, rapporteras i Facebookgruppen Farsta.

Grannar i Sköndal släcker brand vid Bengt Bagares gränd.

Många brandsläckare kom till användning.  Foto: Irene Johansson

Det här var inte de enda platserna det brann på. Både under tisdagen och onsdagen rasade hundratals markbränder runt om i Stockholms län. På onsdagen brann det på cirka 30 platser bara i söderort.

I många fall tros ungdomar ha tänt på det vita aspluddet som just nu ”snöar” över Stockholm. Polisen meddelade under onsdagseftermiddagen att man gripit flera ungdomar.

Brandkåren gjorde eftersläckningsarbetet i Sköndal, vid branden vid Bengt Bagares gränd.

Brandkåren gjorde eftersläckningsarbetet. Foto: Sonia Julin