Grannar skrev en bok ihop

Tomas Petersson och Måns Ivarsson bor grannar i Fredhäll. Nu har de skrivit en bok tillsammans.
Tomas Petersson och Måns Ivarsson bor grannar i Fredhäll. Nu har de skrivit en bok tillsammans.
Tomas Petersson och Måns Ivarsson upptäckte sin gemensamma passion för skrivande och livets goda när de blev grannar i Fredhäll.

Nu har de författat feelgood-deckaren Amarone tillsammans och planerar för uppföljaren.

Kriminalkommissarien Nicodemus Bergman som älskar auktionsfynd, Knutte Bylöv, resereportern med adligt påbrå och kriminalinspektören Louise Andersson. Alla möts de i jakten på den skyldige till det förgiftade vinet som skördar offer efter offer i Tomas Peterssons och Måns Ivarssons debutdeckare ”Amarone”.

Tomas Petersson, till vardags entreprenör i byggbranschen, och Måns Ivarsson, resereporter och tidigare rockskribent på Expressen, bor grannar i huset i Fredhäll.

För fem år sedan upptäckte de att de hade mer gemensamt än mat och vin. Måns som då längtat efter att ta tag i ett nytt bokprojekt efter sin trilogi om Ulf Lundell, fick läsa den deckare som Tomas skrivit.

– Det fanns en bra grundstory i den så vi bestämde oss för att skriva om den tillsammans.

Sedan gick det undan. De skrev boken på ett knappt halvår och i våras trycktes den första delen i vad som ska bli en trilogi.

– Vi har suttit många timmar här i mitt vardagsrum och spånat. Tomas är en idéspruta som kan kasta upp 20 idéer, jag är mer den som plockar ut godbitarna, säger Måns.

Skrivit har de gjort på varsitt håll och sedan har Måns satt ihop texterna till deras gemensamma manus.

– Jag skickar in taggtråd till Måns och får ut champagne, säger Tomas och skrattar.

Fördelen med att skriva deckare är att det går att få in spänningen samtidigt som det är öppet att stoppa in lite vad man vill, menar de.

I ”Amarone” har de fått in både Måns stora intresse för auktionsfynd och deras gemensamma intresse för livets goda. De har även under året besökt Måns lantställe i Södermanland och vinodlare i Italien och Venedig för att skaffa sig scener till boken.

– Man besparar sig ju en massa research genom att skriva om saker och platser man känner till. Knutte som är resereporter bor till exempel här i min lägenhet, säger Måns.

Och att skriva ihop med grannen har hittills gått över förväntan.

– Vi har aldrig grälat utan har stor repsekt för varandra, och samma typ av humor, säger Tomas.

Men att få ge ut en roman är få förunnat.

– Vi får in cirka 3 000 skönlitterära manus om året, och ger ut cirka 100 titlar varav cirka fem är debutanter, så det är ett nålsöga att komma igenom. Man vet direkt om ett manus höjer sig ur mängden och om författaren har något angeläget som måste berättas, säger Lotta Aquilonius, förläggare på Albert Bonnier förlag.

En trend som hon märkt de senaste åren är att många skriver autofiktiva manus, det vill säga att författarna själva står i centrum eller är inblandade i berättelsen, mixat med fiction.

Ungefär som de båda grannarna jobbar.

– Det finns lite av oss båda i alla karaktärer, säger Tomas Petersson.

Jag skickar in taggtråd till Måns och får ut champagne.Tomas Petersson

Fakta

Tips till nya författare

Läs, läs, läs!

Läs och se vad andra gör och lär av dem.

Försök hitta din egen röst och ditt sätt att skriva.

Var lite envis och ge inte upp efter första försöket.

Det finns bra skrivarkurser och skrivarböcker för den som behöver hjälp igång.

Kom in med ett färdigt manus, det gör det lättare för förlaget att göra en rättvis bedömning.

Källa: Albert Bonniers förlag