Grannar skrev på mot ny stoppskylt

Lars Söderberg framför stoppskylten på Svalnäsvägen innan han lämnade en protestlista med 80-talet namn.
Lars Söderberg framför stoppskylten på Svalnäsvägen innan han lämnade en protestlista med 80-talet namn.
Plösligt satt en stoppskylt på Svalnäsvägen i Djursholm. Lars Söderberg startade en namninsamling mot den.

Vad han inte visste var att den satts upp för att förhindra vibrationer i marken.

I höstas stod den bara där, stoppskylten som kom som en överraskning för de flesta som bor i Svalnäs. De hade inte efterfrågat en stoppskylt där Svalnäs allé övergår i Fimbulvägen.

Stoppskylten var onödig menade Lars Söderberg som bor i området. Sikten är fri vid skylten, där finns ingen stor väg och det är inte mycket trafik.

– Stoppskyltar är väl till för att förhindra olyckor vid utfart på huvudled och när en mindre väg ansluter till en väsentligt mer trafikerad väg där sikten är begränsad, säger han.

Det är slöseri med skatte­pengar och kan medverka till att man inte tar stoppskyltar på allvar om de placeras på onödiga platser, menade Lars Söderberg.

I förra veckan överlämnade han en protestlista med 80-talet namn till tekniska kontoret. Samtidigt ringde Lokaltidningen Mitt i till Jonas Frejd, trafikplanerare på tekniska kontoret, för att ta reda på orsaken till att skylten kommit på plats.

Jonas Frejd meddelade att stoppskylten inte satts upp för att förbättra trafik­säkerheten utan för att minska vibrationerna i marken.

– En fastighet intill stoppskylten riskerar att få vibrationsskador eftersom det går bussar på Svalnäsvägen, säger han.

Kunde ni inte ha meddelat grannarna genom kommunens webbsida för att undvika missförstånd?

– Så här i efterhand tycker jag att vi borde ha gjort det. Men det kan också bli för mycket information att ta in om vi går ut med information om alla nya skyltar och ändringar vi gör.