Grannar sprang ifrån mordplatsen

Polisen kommer hålla delar av Vårbergsplan avspärrad under dagen.
Polisen kommer hålla delar av Vårbergsplan avspärrad under dagen.
De misstänkta gärningspersonerna flydde på en moped som hittades i brinnande i Skärholmen.
De misstänkta gärningspersonerna flydde på en moped som hittades i brinnande i Skärholmen.
Branden spred sig till en förskola och släckningsarbetet fortsatte under morgonen.
Branden spred sig till en förskola och släckningsarbetet fortsatte under morgonen.
✔️Flera personer hamnade mitt i skottlossningen och sprang från mordplatsen ✔️Grannarna bjöd hem varandra för att slippa vara ensamma ✔️Polisen har ingen skäligen misstänkt för mordet ✔️Förskolan Ekholmsvägen 133 kommer inte att öppna om två veckor som planerat

23.29 fick polisen in ett larm om skottlossning i Vårberg centrum. En person sköts till döds utanför ett bostadshus och en annan person träffades i handen och fördes till sjukhus.

Enligt ett vittne var flera personer på väg från tunnelbanan när skottlossning plötsligt bröt ut meter därifrån. Flera personer var på väg från tunnelbaneutgången ett tiotal meter därifrån när de blev vittnen till dådet. Enligt vittnet vände personerna om och sprang därifrån.

Love Liljeroth bor i huset intill men såg ingenting av själva skottlossningen. Han hörde ett ovanlig ljud på kvällen och tror att det kan ha varit skottlossningen.

– Jag hade dragit för persiennerna men blåljusen lyste igenom så det var så jag uppmärksammade att något hade hänt, säger Love Liljeroth.

Grannarna bjöd hem varandra

Att en skottlossning sker så pass nära hemma känns väldigt olustigt och konstig. Love Liljeroth berättar att det var svårt att sova efter det inträffade. Det var en granne han inte känner som bjöd in oroliga i grannskapet via Facebook så han gick dit och pratade i någon timma.

– Jag mår dåligt för den skjutnes anhöriga. Jag vet inte alla detaljer men tänker på hur hemskt det är att förlora en anhörig. Men sen är jag allmänt upprörd för att det hålls på och skjuts i förorten.

Han hoppas att det som har inträffat ska bidra till ett öppnare klimat i området.

– Jag hoppas att folk vågar prata mer med varandra, att det inte blir vi och de.

20-åring sköts med ett flertal skott

Den man som sköts till döds var i 20-årsåldern och träffades med ett flertal skott i huvudet och bröstet. Ytterligare en person sköts också.

– Skadorna är inte livshotande för den andre personen, säger Carina Skagerlind vid polisens mediecenter.

Polisens avspärrningar släpptes strax efter klockan nio, men man kommer att ha ett flertal patruller på plats för trygghetsskapande arbete och ta emot vittnesmål under dagen.

– Vi knackade dörr fram till kvart över tre inatt. Vi har haft förhör med ett stort antal personer, men vi har ingen gripen och ingen skäligen misstänkt, säger Carina Skagerlind.

Den som vill lämna tips kan antingen söka upp poliserna på plats i området, eller ringa polisens tipstelefon på 11414, menar polisen.

De misstänkta gärningspersonerna flydde platsen på en moped. Flyktfordonet hittades brinnande i Skärholmen och branden spreds till en förskola. Släckningsarbetet pågick fortfarande under morgonen.

Förskolan svårt skadad – barnen får flytta

Den drabbade förskolan, Ekholmsvägen 133, fick omfattande skador av branden och släckningsbetet.

– Det är vattenskador, och delar av taket är rivet. Som tur var har vi sommarstängt där just nu, säger Anna Mattsson, tillförordnad stadsdelsdirektör.

På förskolan går vanligtvis 50-60 barn.

– Barnen kommer om två veckor, men så fort går det inte att få i ordning den, vi behöver mer tid. Men vi ser vi till att det finns en alternativ lokal när barnen kommer, säger Anna Mattsson.