ANNONS

Grannar vill ha bort tillfälliga hallen: ”Förfular platsen”

Ingegerd Ek är en av grannarna som vill att den tillfälliga hallen på Östermalmstorg tas bort så snart det går.
Ingegerd Ek bor i närheten av Östermalmstorg, där den tillfälliga hallen står. Hon vill så snart som möjligt att torget återställs.
Gamla Saluhallen är öppen – men den tillfälliga står fortfarande kvar på Östermalmstorg.
Nu oroas grannarna i området för att hallen blir kvar längre än planerat.
– Den förfular platsen, säger Ingegerd Ek.
ANNONS

Efter fyra års totalrenovering öppnade Östermalmshallen den femte mars i år. Saluhallens ostar, skaldjur och annat gott huserade under upprustningen i en tillfällig saluhall som sattes upp på Östermalmstorg.

Planen var att den tillfälliga hallen skulle bort från torget nu i sommar och att SL då skulle utföra tätskiktsarbeten på Östermalmstorg för att rädda tunnelbanestationen. Sedan skulle torget återställas till en publik yta – men så blir det inte än.

Ingen köpare ännu

I stället kan hallen stå kvar i två år till. Fastighetskontoret ansökte i slutet av mars om ett tidsbegränsat bygglov till den 30 juni 2022 – i hopp om att ha tid att initiera en rivning om man inte hitta någon köpare.

– Hallen är fortfarande ute till försäljning. Vi är fullt fokuserade på att hitta en seriös köpare och vi för samtal med ett antal intressenter, säger Edward Tovi, pressekreterare för Moderaterna i Stockholm.

Svårsålda hallen får stå kvar på Östermalmstorg året ut

Vill att torget återställs

Samtidigt har ett brev skickats ut till grannar som bor i närheten av Östermalmstorg. Staden vill ha in synpunkter med anledning av att bygglovet kan bli förlängt.

– Vi har stått ut med det här i flera år nu för att vi visste att vi skulle få en fin saluhall. Vi hade trott att torget skulle börja återställas, men nu verkar det lär dröja några år till. Det är helt oacceptabelt, säger Ingegerd Ek som bor intill torget.

Läsarnas förslag för saluhallen: Nattklubb eller brasved

ANNONS

Hallen kan hyras ut

Tanken är att den tillfälliga hallen – som står tom – kan hyras ut under tiden för kulturell- och kommersiell verksamhet, exempelvis utställningar, vernissage, konserter eller tillfälliga affärer. Byggnaden kan även användas som förråd.

Men det hoppas inte Ingegerd Ek blir av. Hon vill att Östermalmstorg så snart som möjligt blir det torg som det en gång var.

– Den tillfälliga hallen förfular torget som en gång var en levande plats mitt i staden, med parkbänkar och en uteservering. Det var en samlingspunkt för stockholmare.

Lär säljas för 2022

Hon oroas för att hallen kommer stå kvar där permanent. Men enligt Edward Tovi kan hon pusta ut.

– Vår ambition är inte att hallen ska stå kvar på torget till sommaren 2022, säger han.

Nya upprustade Östermalmshallen har öppnat – se bilderna

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.