ANNONS

Grannar upprörda: stenkross vill bygga ut i idyllen

haninge Österhaninge stenkross Sanda
Sandaborna Catharina Bildt Grape, Eva Krutmeijer, Morten Sjursen och Anna-Lena Karlsson.
En stor utbyggnad av en anläggning där stenkross ska bedrivas planeras i Österhaninge, och ägarna har gjort en anmälan om miljöfarlig verksamhet. Grannarna tycker att för lite info har kommit till för få personer, och är oroliga över hur stenkrossen ska påverka miljön.
ANNONS

Den 22 juli fick fem hushåll vid Sanda i Österhaninge information om att företaget Haninge åkeri vill utöka sin verksamhetsyta från 2,5 till cirka 12 hektar, där man ska bedriva återvinning, till stor del i form av stenkross. Större delen av ytan man vill ta i anspråk är skog idag.

Grannarna fick fram till den 10 augusti på sig att lämna in sina synpunkter, men tyckte att de fått för lite information och för kort tid på sig, och deadlinen har nu förlängts till den 11 september.

– I den här bibban, som kom mitt i semestertider, står det ingenting om hur högt bullret blir eller om det blir mycket damm från stenkrossen och vad hälsopåverkan blir, så man blir ju jätteorolig, säger Eva Krutmeijer som bor bor i området.

Oro vid hönseriet

Anna-Lena Karlsson, som bedriver ekologisk äggproduktion och har 3 000 höns vid Sanda hönseri, är rädd att hennes verksamhet ska påverkas negativt av den planerade stenkrossen.

– Jag kan inte svara riktigt på hur det kommer påverka hönsen, eftersom vi inte har fått se någon miljökonsekvensbeskrivning. Men jag räknar med både buller och damm. Det är svårt att stå för att ha ekologisk äggproduktion om man har en stenkross några hundra meter bort, säger hon.

haninge Österhaninge stenkross Sanda

 Anna-Lena Karlsson är orolig över hönseriets framtid om byggplanerna går igenom. Foto: Åsa Sommarström

Mellan nationalpark och kulturvårdsminne

Men grannarna till den tilltänkta verksamheten är inte i första hand oroliga för sig själva, utan för hur naturen och miljön i området kommer påverkas.

– Det är klart vi är oroliga över buller och damm, men det största problemet skulle jag säga är den långsiktiga naturpåverkan i det här fina området, säger Eva Krutmeijer, och får medhåll av Catharina Bildt Grape:

ANNONS

– Den här anläggningen planeras precis mellan Tyresta nationalpark, som är ett riksintresse för natur- och friluftsliv, och Österhaningebygden som är riksintresse för kulturmiljövård. Att lägga den här typen av verksamhet i den miljön tycker jag vore jättekonstigt.

”Finns ju inga grannar i närheten”

Ulf Pettersson på Haninge åkeri är inte av uppfattningen att verksamheten kommer att skada närområdet.

– Det verkar som att det blivit en större grej än vad det är. Anläggningen har ju varit igång i flera år, vi ska  bara utöka lite. Det finns ju inga grannar i närheten, de är en bra bit därifrån, säger han.

Ulf Pettersson hänvisar till miljökonsulten Trapezia för de tekniska och miljörelaterade frågorna. Trapezia har valt att inte svara på frågor från Mitt i i nuläget.

haninge Österhaninge stenkross Sanda

Anläggningen som åkeriet planerar att bygga ut ligger i skogen i närheten av en skjutbana. Foto: Åsa Sommarström

”Det här är helt fel plats”

Ärendet ligger nu hos länsstyrelsen och grannarnas synpunkter blir en del av underlaget när länsstyrelsen meddelar Haninge åkeri vad tillståndsansökan ska innehålla.

Utöver hönseriet finns även trädgårdsföretag, hästnäring och spannmålsodling i närområdet.

Vi har ingenting emot Haninge åkeri och förstår att den här tilltänkta verksamheten måste få finnas. Vi tycker bara att det här är helt fel plats, säger Eva Krutmeijer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.