Grannar väcks av streetrace om nätterna

Småbarnspappan som bor på Eksätravägen är trött på att få sommarkvällar och nätter förstörda av oljudet från Sätra industriområde.
Småbarnspappan som bor på Eksätravägen är trött på att få sommarkvällar och nätter förstörda av oljudet från Sätra industriområde.
Så här kan det se ut vid ett streetrace, där publiken slutit upp och bildar en mur så att ingen annan trafik kan kommer fram. Bilden är från ett race i Stockholmstrakten, 2013.
Så här kan det se ut vid ett streetrace, där publiken slutit upp och bildar en mur så att ingen annan trafik kan kommer fram. Bilden är från ett race i Stockholmstrakten, 2013.
Olagliga tävlingar med trimmade bilar är ett gissel för dem som bor vid Sätra industriområde. Motorvrålen förstör kvällar och nätter – och polisen lyckas inte stoppa racen.

Varma vår- och sommarnätter kan det vara skönt att sova med öppet fönster. På delar av Eksätravägen är det inget alternativ. Vrålande bilmotorer skär genom natten. Oljudet kommer från så kallade streetrace, som ordnas i Sätra industriområde strax intill.

– Vi har skaffat treglasfönster men inte ens det hjälper. Både vi och barnen vaknar när bilarna gasar, berättar en småbarnspappa som bor i området.

Familjen har bott här i fyra år, och upplevt att problemet eskalerat för varje sommar som gått. Nu, när värmen kommit, är det dags igen.

Värst är det på helgerna. Då samlas stora gäng i Sätra industriområde för att sedan tävla på en raksträcka på Murmästarvägen.

Körandet spiller även över på Skärholmsvägen. Där är hastighetsbegränsningen 70 kilometer i timmen, men den överskrids med råge.

– Det finns ett trafikljus på Skärholmsvägen, ganska nära vårt hus. Där stannar de när det är rött ljus, står och laddar och vrålar sedan fram i hög fart. Vi vaknar med ett ryck, om och om igen. Vi blir jättetrötta dagen efter, berättar hustrun i familjen.

Även på vardagskvällar dyker enstaka streetracefantaster upp och buskör mot varandra.

Många i grannskapet störs. Ämnet var uppe vid bostadsföreningens årsmöte förra året, men ledde inte till någon handlingsplan.

Småbarnsparet har knackat på hos lokalpolisens kontor i Skärholmen, och de har också ringt till trafikkontoret. Men inget har hänt.

– Ingen av dem vill ta ansvar. De bollar frågan mellan varandra.

När Lokaltidningen Mitt i ringer upp Skärholmspolisen säger de att det är mycket svårt att komma åt dem som kör streetrace. Det är som en katt och råtta-lek.

– Problemet är att de förflyttar sig väldigt snabbt. Om vi får ett larm om streetrace på ett ställe och åker dit har de oftast redan försvunnit när vi kommer. Åker vi till Sätra flyttar de sig till Huddingevägen och åker vi till Huddingevägen åker de till Örbyleden. De är blixtsnabba och välorganiserade och meddelar sig snabbt med varandra, säger Martin Hämmerli, operativ koordinator vid Skärholmspolisen.

Han påpekar också att det inte är någon idé att polisen punktbevakar platser för att få fast dem som kör street- race – då kommer de inte dit.

Mikael Gelius, som är operativ koordinator på polisområdeskansliet Stockholm Syd, delar sin Skärholmskollegas synpunkter.

– Vi vet ganska väl vilka personerna som håller på med det här är. Däremot är det svårt att få bevis mot dem som skulle hålla i rätten, säger han.

Mikael Gelius arbetade tidigare vid trafikpolisen, en enhet som försvann vid den senaste omorganisationen. Det har gjort det svårare att bekämpa streetrace, anser han.

– I dag sköts allt som rör trafik i varje enskilt lokalpolisområde. Men streetrace rör sig över gränserna. Därför måste de olika lokalpolisområdena börja samarbeta med varandra för att kunna bekämpa verksamheten. Vi har inte riktigt hittat formen för den samverkan än, säger han.