Grannar vaknade – stoppade tjuvar

Många grannar har kommit förbi och undrat om polisen lyckats klara ut inbrotten på Café O’Leo. ”Folk bryr sig verkligen”, säger Kicki Nordström.
Många grannar har kommit förbi och undrat om polisen lyckats klara ut inbrotten på Café O’Leo. ”Folk bryr sig verkligen”, säger Kicki Nordström.
I höstas hade Café O’Leo i Skärsätra tre inbrott på kort tid. Men den sista gången ringde vaksamma grannar polisen och stoppade inbrottet. ­

Polisen kom till Skärsätra och kunde gripa tjuvarna, två Lidingöbor som nu har dömts för brottet.

– Det känns skönt att det är uppklarat, säger Leo Muhola, som driver kaféet tillsammans med sin fru Kicki Nordström.

Den 18 oktober vaknade grannar till kaféet av oljud. När de tittade ut såg de två personer med uppdragna huvor vid kaféet och förstod att inbrott var på gång. De ringde polisen som spårade tjuvarna med hundpatrull och kunde gripa dem i närheten.

Ett av vittnena kunde sedan identifiera inbrottstjuvarna.

För Leo Muhola och Kicki Nordström var det tredje inbrottet på kort tid och de var rejält trötta på att få ringa glasmästaren.

Varje gång har de fått beställa ny glasruta, vilket kostat nästan 15 000 kronor.

– Förutom det har vi fått skaffa säkerhetslås, kassaskåp och allt man kan tänka sig. Det blir inga vinster för kaféet direkt, säger Kicki Nordström.

Men Stockholms tingsrätt har nu dömt två Lidingöbor, 17 och 20 år, till skyddstillsyn för inbrottsförsöket och de ska också ersätta en krossad ruta.

– Båda erkände i tingsrätten, så det var inget svårt fall, säger åklagaren Daniel Strand.

Leo Muhola och Kicki Nordström hoppas nu att även det första inbrottet, som utreds just nu, ska klaras upp.

Lidingöpolisen skrev nyligen på sin Facebooksida och betonade hur viktigt det är med tips från allmänheten. Men alla vågar inte tipsa, enligt förundersökningsledare Claes Trotzig.

– Det finns alltid en rädsla förknippad med att tipsa om det blir frågan om att vittna. Många är rädda för repressalier, men i 99 procent av fallen så är rädslan obefogad, säger han.

Gärningsmännen i Café O’Leo-fallet dömdes samtidigt för ytterligare ett brott. Tillsammans med ytterligare ett par Lidingöbor tog de sig i början av oktober in i ett trapphus på Stockholmsvägen och gav sig på postfacken. Vad de inte visste var att det fanns en övervakningskamera i trapphuset som filmade dem alla. Postfacken syns inte på filmen, men det syns att personerna rycker ut post. Postfacksägarna hittade öppnad och sönderriven post dagen efter, men ingen post försvann.

– Alla fyra erkänner att de ­varit på platsen. Men de säger att de inte brutit sig in i postlådorna, säger Daniel Strand.

Personerna har nu mot sitt nekande dömts för intrång i förvar.

Ingen av de inblandade hade i fredags överklagat domen, men överklagandetiden går ut först den 22 februari.

– Jag vet inte om min klient kommer att överklaga, jag avvaktar besked, säger Carla Pantzar som har försvarat en av dem som dömts för intrång i postlådorna.

Mitt i Lidingö Tidning har utan resultat försökt nå de övriga dömdas advokater.