En Kafka-liknande situation. Tipsaren som mejlat Mitt i hänvisar till den legendariske författaren som bland annat blivit känd för romaner om absurditeter med myndigheter och byråkrati inblandad.

När Mitt i kommer till vägen, som fått namn efter mezzosopranen Matilda Jungstedt i Kärringstan i Enskededalen, väntar fyra grannar. Det är Birgit Johansson, mor till tipsaren, och grannarna Solveig Lind Tolppa, Anders Hult och Lotta Sköldborg.

Den sistnämnde fick tre varningslappar om böter inom ett dygn. Lotta stod som de andra på sin egen uppfart.

–  Först stod det att marken tillhör kommunen. På nästa stod att nya p-regler införts och om kommunens mark. På den sista återigen att marken tillhör kommunen, säger Lotta Sköldborg.

En av varningarna som kom den 1 april. "Marken ägs av Stockholms stad. Parkering ej tillåten."

En av varningarna som kom den 1 april. "Marken ägs av Stockholms stad. Parkering ej tillåten."

Stefan Källstigen

Konfunderade grannar

Det är inte konstigt att grannarna började klia sig i huvudet. Varningarna kom på uppfarterna där de parkerat sedan urminnes tid. Men till saken hör att deras infarter delvis ligger på stadens mark. Kommunens mark börjar tätt intill husväggar, staket och häckar.

– Vad är det för nya p-regler? Och ska man i stället stå på smala gator och ta plats när man har en plats att köra undan på? säger Anders Hult.

Gräsmattan tillhör staden. Det gör också delar av grannarnas infarter. Villaägarnas tomter börjar i princip vid fasaderna till husen berättar Enskededalenbon Anders Hult.

Gräsmattan tillhör staden. Det gör också delar av grannarnas infarter. Villaägarnas tomter börjar i princip vid fasaderna till husen berättar Enskededalenbon Anders Hult.

Stefan Källstigen

De började ringa och mejla för att få veta vad som pågick.

– Jag ringde trafikkontoret och de sa att jag inte fick stå där eftersom det är stadens mark. De sa att eftersom jag fått tre varningar kunde jag få böter när som helst nu.

Eftersom jag fått tre varningar kunde jag få böter när som helst.

Lotta Sköldborg blev nervös. Hon ordnade med boendeparkering för att i stället kunna stå på någon av gatorna i närheten där det inte är p-förbud.

Men senare kom annat svar från trafikkontoret efter att Anders Hults fru mejlat. Parkeringsbolaget Avarn hade gjort fel som lappat på uppfarterna.

– Det var ett misstag. Jag vet inte om informationen till parkeringsbolaget varit otydlig, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.

Fortsatt i riskzonen

Enligt Avarn fick man direktiv från trafikkontoret att upplysa om att bilar inte får stå på kommunal mark.

– När trafikkontoret undersökte saken visade det sig att det finns en gammal överenskommelse som ger rätt att parkera som de boende gjort. Då satte vi stopp för upplysningslapparna. Jag skulle säga att grannarna inte behöver oroa sig längre, säger Avarns verksamhetschef Ufuk Bugdayzi.

Men helt frid och fröjd är det inte för alla grannar. I Kärringstan finns fall där bilar ställts på kommunala gräsmattor och eller andra hårdgjorda ytor utmed vägen.

– Ofta har man hårdgjort ytan för länge sedan. Men där får man inte stå. Det är stadens mark. Informationslappar har satts för att det inte ska bli en överraskning om vi inför bevakning framöver. Det är inte bestämt hur vi ska göra med det, säger Malinda Flodman.

Enligt trafikkontoret gäller samma regler för övriga gator i området. Men grannarna Mitt i möter undrar varför varningslapparna bara kommit på Matilda Jungstedts väg.

– Vi har bara satt lappar på Matilda Jungstedts väg nu eftersom vi har fått klagomål just där.