Grannar vill stötta flyktingbarn i Stortorp

Ett 30-tal volontärer träffades på onsdagskvällen för att diskutera hur de kan stötta de ensamkommande flyktingbarnen i boendet i Stortorp. Maria Ekelund och David Hult Wallgren är två av initiativtagarna.
Ett 30-tal volontärer träffades på onsdagskvällen för att diskutera hur de kan stötta de ensamkommande flyktingbarnen i boendet i Stortorp. Maria Ekelund och David Hult Wallgren är två av initiativtagarna.
Ett 80-tal boende i Trångsund har gått samman för att stödja de ensamkommande flyktingbarnen på boendet i Stortorp.

– Det började som en respons mot de kritiska röster som hörts om boendet, säger Stortorpbon David Hult Wallgren.

En diskussion på sociala medier utvecklades på bara några dagar till ett initiativ med ett 80-tal närboende som vill vara med och stötta de ensamkommande flyktingbarnen som flyttat in på HVB-hemmet i Stortorp.

– Det finns en drivkraft och genuin vilja att hälsa de här ungdomarna välkomna. Vi vill försöka hitta saker som vi kan göra tillsammans, säger David Hult Wallgren, en av initiativtagarna, som bor alldeles i närheten av boendet.

I går kväll höll ett 30-tal från volontärgruppen i Stortorp ett uppstartsmöte tillsammans med HVB-boendet och med Skogås-Trångsunds fotbollsklubb. Där diskuterades det hur man på bästa sätt kan bidra för att stötta ungdomarna i deras vardag men också hjälpa till att integrera de i samhället.

– Det kan handla om läxläsning och språkträning eller att göra utflykter och friluftsaktiviteter. Vi börjar lite försiktigt och utgår från deras aktiviteter och det behov de har just nu, säger Maria Ekelund, en annan av initiativtagarna och granne med boendet.

Hittills har gruppen hjälpt till att få fram materiella saker så som vinterkläder och inredningssaker. Och viljan att bidra har varit stor. På bara en dag fick gruppen ihop två bilar fullastade med saker från boende i området.

Emma Gustafsson som är chef på HVB-hemmet var också med på uppstartsmötet och hon välkomnar det lokala initiativet.

– Det ger ungdomarna ett nätverk och en bra möjlighet att komma igång. Det är också ett bra forum att lära sig svenska, säger hon.

I kväll är delar av volontärgruppen på boendet för att träffa några av de åtta ungdomarna som hittills har flyttat in.

– Även om flera är rädda och lite skygga så här i början så är de också nyfikna och vill träffa svenskar, säger Emma Gustafsson.

Just nu är det åtta ungdomar i 15-årsåldern från Afghanistan som har flyttat in. I sakta mak kommer antalet att fyllas på och totalt finns det plats för 48 ungdomar på boendet som drivs av Vårljus, ett bolag som ägs av kranskommunerna i länet.

Med i initiativet är också Skogås-Trångsunds fotbollsklubb.

– Det går lättare att komma in i samhället om man hjälps åt. Idrott förenar och det har man sett många goda exempel på, säger klubbens ordförande Lotta Salomonsson.

För en vecka sedan höll kommunen och polisen ett informationsmöte om boendet för de 300 närmaste hushållen. Inför mötet höjdes flera kritiska röster om boendet och kommunens sätt att hantera informationen kring boendet.

Polisen hade också höjd bevakning vid mötet i Stortorp med anledning av ett likande möte i Vendelsö i Haninge kort innan som urartat. Oroligheterna uteblev i Stortorp, men irritationen var stor bland de 50-tal som kom dit men inte släpptes in på grund av platsbrist.

– Jag ville gå dit som en positiv kraft från området. Min upplevelse av mötet är att många är positiva men att en liten klick av de kritiska rösterna är de som hörs mest, säger Maria Ekelund.