ANNONS

Råckstabo lär grannarna förebygga självmord

Alfred Skogberg, Suicide Zero
Alfred Skogberg, grundare och generaldirektör av Suicide Zero,
Den ideella organisationen Suicide Zero arbetar för att minska självmorden i Sverige.
Nu har de funnits i fem år.
För att uppmärksamma femårsdagen har grundaren Alfred Skogberg bjudit in sina grannar i Råcksta för att lära dem vikten av att våga fråga hur en annan människa mår.
ANNONS

1993 tog hans barndomsvän sitt liv, bara 22 år gammal. Händelsen satte stort prägel på Råckstabon Alfred Skogberg, som började fundera på hur någon som visade så många varningssignaler ändå kunde ta sitt liv. Vad hade de omkring vännen kunnat göra för att förhindra det?

 Knacka på och fråga artigt hur det är.

Alfred Skogberg

Flera år senare, i april 2013, startade han, tillsammans med läkaren och kbt-terapeuten Ludmilla Rosengren den ideella organisationen Suicide Zero för att minska självmorden, öka kunskapen om och förhindra självmord.

Nu fyller de fem år.

Har bjudit hem sina grannar

I samband med femårsdagen har Suicide Zeros grundare och generalsekreterare Alfred Skogberg bjudit hem sina grannar för att de ska få ta del av en av Suicide Zeros utbildningar, Våga fråga.

– Det är en tvåtimmars utbildning som handlar om hur man kan se tecken på psykisk ohälsa, och hur man kan ställa upp om man ser att någon mår dåligt, säger Alfred Skogberg..

– Det är egentligen inga konstigheter,  men vi är väldigt rädda för det där med att lägga oss i folks privatliv. Är man rädd för att göra fel så gör man oftast ingenting alls.

Våga fråga hur någon mår

Han trycker på vikten av att våga knacka på hos en granne eller någon annan som har det tufft och mår dåligt. Vi måste våga fråga hur människor omkring oss mår.

Vi måste våga fråga

ANNONS
Alfred Skogberg

– Det behöver inte vara så komplicerat. Knacka på och fråga artigt hur det är. Vi måste visa att vi ser varandra, bekräfta varandra och visa att vi vill lyssna. Får man bara sätta ord på det man känner så kan det hjälpa, säger Alfred Skogberg.

Grannarna har han bjudit in via en lokal grupp på Facebook, och hittills har elva stycken tackat ja.

– Min förhoppning är att grannarna ska börja knacka på hos varandra lite oftare, Vi vet ju ofta när någon ligger i skilsmässa eller går igenom någonting annat tufft. När det händer någonting stort i någons liv – då ska vi knacka på. Bjud på en fika eller ta en promenad.

Fakta

Här finns det stöd och hjälp

• Vårdcentral eller annan läkarmottagning
• Psykiatrisk mottagning
• Personal på skola: lärare, skolsköterska, psykolog, socionom,
husmor, skolvärdinna, fritidspersonal
• Ungdomsmottagning
• Präst, diakon
• Minds självmordslinje

Källa: Suicide Zero
Fakta

Om någon mår dåligt

1. Gör någonting nu. Det viktigaste är att du reagerar när du märker att någon inte mår bra.

2. Dina egna reaktioner. Det är lätt att bli rädd när man möter någon som mår dåligt. Det är okej. Men försök att reflektera över dina känslor och skilj dem från den som mår dåligt.

3. Ge tid. Visa att du finns där. Ge det tid. Visa dig inte dömande, arg eller upprörd. Be personen berätta – lyssna noga.

4. Fråga om självmord. Det enda sättet att ta reda på om någon tänker på självmord är att fråga om det.

5. Kontrollera säkerhet. Om någon tänker ta sitt liv är det viktigt att veta hur mycket och länge dessa tankar funnits.

6. Bestäm vad ni ska göra i nästa steg. När du har tagit reda på hur det står till med personens säkerhet är det dags att tillsammans diskutera nästa steg.

7. Här finns det stöd och hjälp
• Vårdcentral eller annan läkarmottagning
• Psykiatrisk mottagning
• Personal på skola: lärare, skolsköterska, psykolog, socionom,
husmor, skolvärdinna, fritidspersonal
• Ungdomsmottagning
• Präst, diakon
Minds självmordslinje

8. Förmedla hopp – trösta – be om ett löfte. Självmordstankar återkommer ofta och när de gör det är det viktigt för personen i fråga att be om hjälp och berätta för någon om sina känslor. Be personen lova att be om hjälp.

9. Ta hand om dig själv. Du som hjälper någon som har självmordstankar måste se till att ta hand om dig själv. Det är känslomässigt påfrestande att vara ett stöd till någon som är självmordsbenägen, särskilt under en längre tid.

10. Stanna kvar. Det är viktigt att familj, vänner och andra viktiga personer finns kvar på ett aktivt sätt. Självmordstankar försvinner inte av sig själva. Man behöver hjälp att ta sig ur självmordstankar. Du kan hjälpa!

Källa: Suicide Zero
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.