ANNONS

Grannarna om den avlidne 80-åringen: ”Fruktansvärt sorgligt”

Grannar i bostaden har ställt fram blommor och ljus.
Grannar i bostaden har ställt fram blommor och ljus.
I över tre år låg en man i 80-årsåldern död i en lägenhet på Södermalm, innan han hittades av fastighetsskötaren.
– Ingen verkar ha saknat honom, säger en av grannarna.
ANNONS

Utanför dörren till den nu tomma hyreslägenheten på Södermalm, där en man låg avliden i över tre år, står nu en vas fylld med vita rosor och ett litet tänt ljus.

Det är grannar som har ställt dem där. När Mitt i är på besök i trapphuset berättar de som bor här att de länge pratat om vart mannen kan ha tagit vägen under alla dessa år.

– Ingen verkar ha saknat honom. Hyresvärden fick lov att borra upp dörren, säger en granne.

På stengolvet kring vasen syns träflisor från efter att lägenhetsdörren bröts upp. Foto: Anders Eklöf

Flera grannar berättar att de tittat ner i brevinkastet och mött en ständigt växande hög av post och tidningar på hallgolvet, innan en boende i huset till slut frågade fastighetsskötaren om denne visste vad som hänt mannen.

Enligt polisen ska det ha varit datumen på posten, maten i kylskåpet och mannens fickkalender som kunde avslöja att han legat där i över tre år.

”Han pratade inte så mycket”

En granne som bor på samma våning, berättar att 80-åringen var en ”väldigt försynt man”, som ibland hälsade och pratade med grannarna i hissen.

– Han gick på promenad varje dag, ner till kulturhuset. Vi trodde att han var på sjukhuset, då vi hört att han var lite dålig och det gick så lång tid, säger hon.

ANNONS

Enligt Skatteverket har mannen utländsk härkomst, kom till Sverige i mitten på 60-talet och ska inte ha haft några nära anhöriga.

– Det är hemskt att någon här i stan där man bor helt plötsligt ligger död där hemma, i nästan tre år. Att man ska kunna ligga så länge utan att bli upptäckt, säger grannen.

På dörren sitter en fasttejpad lapp med texten ”ingen gratis tidning”. Foto: Anders Eklöf

”Ett litet kvitto på vilken värld vi lever i”

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm, tycker att händelsen får en att fundera på dagens samhälle, när någon kan vara försvunnen så pass länge från övriga boenden i ett trapphus.

– Det är inte deras skuld, men det är ett litet kvitto på vilken värld vi lever i. Det är tragiskt, säger han.

En annan granne som flyttade in i byggnaden något år efter att mannen ska ha avlidit, berättar att den inte lagt märke till någonting.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Det är väldigt många som bor i huset, så det är svårt att hålla koll på alla grannar. Jag vet inte vad man hade gjort om man hade vetat om det, säger hon.