Han samlar grannarna i Hornsbergs Strand – vill få bort stöket

David Cramér, bor i Hornsberg strand
David Cramér har samlat grannarna och skickat in ett medborgarförslag.
Slagsmål med MC-förare, bilar som kör slalom mellan blomlådorna på gågatan och nedskräpande besökare.
Nu samlar David Cramér grannarna i Hornsbergs Strand för att få ordning vid strandpromenaden.
– Rätt vad det är kommer ett barn bli påkört, säger han.

På sommaren lever Hornsbergs Strand upp. När vädret är som allra bäst kommer hundratals, ibland uppemot tusen besökare för att flanera, bada eller njuta på någon av restaurangerna längs strandremsan.

Startskottet för härligheterna var i måndags. Då invigdes Hornsbergs Strands sommargågata, som är mellan Eyvind Johnssons gata, Lindhagens gata och Elersvägen.

– Gågatan är fantastisk. Men det finns också några problem med den, säger David Cramér som bott i området sedan år 2016.

Barn kan bli påkörda

Han menar att på sommaren brukar både bilar och motorcyklar köra slalom mellan blomkrukor och betonglejon på den avstängda gågatan. Något som enligt David Cramér låter högt, är livsfarligt och skapar hotfulla konflikter.

– Rätt vad det är kommer ett barn bli påkört. Man väntar sig inte det ska komma en bil körandes på en gågata, säger han och fortsätter:

– Förra året blev det slagsmål här nere när en MC-förare körde nära en uteservering. Tidigare blev också en barnvagn påbackad av en bil.

Behövs fler sopstationer

Förutom gågatan finns två problem ytterligare som David Cramér och grannar med honom upplever på sommaren: Skräp och buskörande vattenskotrar.

Sopstationerna som finns blir snabbt överfulla av besökarnas picknick-rester, varpå fåglar sprider ut soporna över hela Hornsbergs Strand.

– Vattenskotrarna kör snabbt precis intill bryggorna. Det både låter högt och är farligt, säger David Cramér.

David Cramér, bor i Hornsberg strand

Samlade grannarna

Han har hört från flera grannar och restaurangägare att de upplever samma problemtik. Därför har David Cramér nu samlat invånarna i Hornsbergs Strand och skickat in ett gemensamt medborgarförslag till Kungsholmens stadsdelsnämnd.

– Vi vill inte gnälla. Vi älskar området och alla besökare som kommer hit på sommaren, men vi tror att det finns förbättringar som kan göras när det gäller trygghet och säkerhet, säger han.

Totalt har fem bostadsrättsföreningar och fem restauranger skrivit under förslaget.

– Det är runt tusen bostäder som är med, säger David Cramér.

Vad hoppas ni på ska hända nu? 

– Att våra förslag genomförs redan nu i sommar, säger David Cramér.

 

Fakta

Delar ur medborgarförslaget

Sommargågatan

Problem: Bilar och motorcyklar framförs i hög fart och skapar både otrygghet och osäkerhet. Flera incidenter har skett de senaste åren. Tyvärr är det ett återkommande problem att unga killar kommer för att visa upp sina bilar och för att träffa vänner i området och framför sina fordon i hög fart i hela området kring Hornsbergs strand.

Lösning: En stor del av problemen skulle kunna undvikas genom att stänga av gatan mellan Lindhagensgatan och Elersvägen helt för genomfartstrafik, men med infart från Lars Forssells gata kvar. Det bästa vore att stänga av helt med hinder eller bommar.

Vattenskotrar

Problem: Vattnet mellan småbåtshamnen och Pampas marina besöks varje solig sommardag av flertalet vattenskotrar som framförs i hög fart mellan båtar, kanotister, badande och varandra. Oron är att en allvarlig olycka kommer att ske snart om inget görs åt detta.

Lösning: En ytterligare avbojning mellan kajen och Piren samt begränsad hastighet skulle bidra till att lugna ned skotertrafiken.

Nedskräpning

Problem: Fina sommardagar besöks området av hundratals besökare som tar med sig pic-nic eller köper hämtmat från affärerna och restaurangerna i området. Det genererar enorma mängder skräp som snabbt fyller de sopstationer som är utplacerade längs med Hornsbergs strand.

Lösning: Det skulle behövas fler och större sopstationer längs med hela Hornsbergs strand, och en del skulle behöva placeras närmre grönområdena där folk befinner sig.

Källa: David Cramér