ANNONS

Grannarna i Ursvik får släpa sopkärlen själva

Backen i Lilla Ursvik ställer till det för sopbilen. Med de nya reglerna betyder det att de boende får dra kärlen.
Backen i Lilla Ursvik ställer till det för sopbilen. Med de nya reglerna betyder det att de boende får dra kärlen.
Efter en olycka i Duvbo förra vintern skärps rutinerna för sophämtning. För grannarna i Lilla Ursvik betyder de att de själva måste släpa kärlen uppför backen.

– Det klarar jag aldrig, säger Monica Lindgren, 71.
ANNONS

Backen till Lindgrens och familjen Collin i Lilla Ursvik är 45 meter lång och brant längst ned. Enligt nya regler för sophämtning behöver de numera själva dra sina sopkärl uppför backen till en upphämtningsplats.

Samma sak gäller för flera andra hushåll i kvarteret.

– Bedrövligt tycker jag. Sophämtningen har fungerat jättebra i 46 år, och backen har ju alltid funnits här, säger Lennart Lindgren, 72.

Han är ofta bortrest i ett par veckor i följd och hans fru Monica som har ledsjukdomen fibromyalgi skakar på huvudet.

– Det klarar jag aldrig, inte en chans. Jag får inte ens ut kärlet på gatan. Jag är hemskt svag i händer och armar och ibland har jag svårt att gå. Ska jag be barnen komma hit från Spånga, eller ansöka om hemtjänst för att få soporna hämtade? Det är inte klokt, säger hon.

Mellan den 16 december och den 13 januari uteblev sophämtningen helt här. När de klagade hos kommunen blev svaret att sopbilen vid halt väglag inte åker ned till sopkärlen på grund av halkrisk. Förra vintern tappade en sopbil fästet vid en hämtning i Duvbo och kanade ned för en backe baklänges tills det tog stopp i ett staket.

– Det blev en utlösande faktor som gjorde att man ville sätta ned foten och inte hämta längre. Att ett så stort fordon riskerar att förlora greppet, trots dubbdäck, är förenat med livsfara, säger Johanna Westling, avfallsingenjör på Sundbybergs stad.

Andreas Collin i Lilla Ursvik håller med om att säkerheten ska gå först, men tycker att det är fel att lägga ansvaret på privatpersoner.

– Det här är kommunal mark och vi betalar för servicen att få soporna hämtade. Det är inte rimligt att det läggs på oss att dra tunga kärl när det är halt och snömodd, säger han.

ANNONS

Förutom i Lilla Ursvik har ett antal hushåll i backiga Duvbo fått samma direktiv.

Sundbybergs stad bytte nyligen entreprenör för sophämtning till Renonorden. Andreas, Lennart och Monica är kritiska till att kommunen avtalar med företag som inte utför arbeten som tidigare utförts.

Men enligt Johanna Westling hade direktiven införts oavsett.

Är det rimligt att pensionärer ska släpa kärlen själva?

– Ja, vi bedömer det som rimligt gångavstånd. Har man till exempel nedsatt rörelseförmåga kanske man kan ha hemhjälp som hjälper till, säger Johanna Westling.

Varför kan inte sophämtarna parkera sina bilar och hämta kärlen?

– Då kommer nästa arbetsmiljöproblem. De är och hämtar på många ställen, drar man 100 kärl om dagen sliter det på leder. Det är ett tungt jobb, säger Johanna Westling.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.