ANNONS

Grannarna: Nya skolan blir för hög

En ny skola byggs i Sollentuna, men alla grannar är inte glada. Den blir opassande hög menar närboende. ”Det skulle bli väldigt instängt här”, säger Börje Gustafsson.
En ny skola byggs i Sollentuna, men alla grannar är inte glada. Den blir opassande hög menar närboende. ”Det skulle bli väldigt instängt här”, säger Börje Gustafsson.
En ny, dubbelt så stor Töjnaskola ska lösa den förväntade bristen på skolplatser i kommunen.

Men många grannar har reagerat på den föreslagna höjden – 24 meter.

– Det skulle bli väldigt instängt här, säger grannen Börje Gustafsson.
ANNONS

Börje och hans fru Marianne har bott på Norrängsvägen i 52 år, alldeles granne med Töjnaskolan. Det har alltid fungerat bra men när de nyligen besökte ett samrådsmöte fick de sig en överraskning. Den i dag låga skolbyggnaden kan komma att växa rejält på höjden och bli 24 meter hög.

– Inte ens björkarna där är så höga, säger Börje och pekar mot några träd som i dag står där den nya skolbyggnaden planeras.

– På våren och hösten kommer solen inte att nå över skolbyggnaden, tillägger han.

Vid midsommar gick samrådstiden ut och kommunen har fått in ett hundratal synpunkter. Just den föreslagna höjden är något som många har reagerat på.

Thomas Ardenfors (M), ordförande i plan- och exploateringsutskottet, försvarar tanken att bygga på höjden samtidigt som han betonar att det i dag är för tidigt att säga exakt hur hög Töjnaskolan verkligen blir.

– Ingen kan i dag säga var det slutar för det är så tidigt i processen. Men vi från majoriteten vill försöka bevara de gröna ytor som finns i kommunen och då gäller det att inte bara bygga på bredden utan också utnyttja höjden.

Thomas Ardenfors säger sig samtidigt ha förståelse för att grannarna är oroliga.

– Absolut. Det vi gör är att vi har en tät dialog med många berörda och försöker hitta en harmoni mellan skolbyggnad, grönområde och befintlig bebyggelse.

Enligt kommunens beräkningar kommer antalet elever i grundskolan att öka med omkring 1 300 de närmaste fyra åren. Förutom en ny Töjnaskola planerar kommunen också att riva Tegelhagens skola för att i stället bygga en större. Dessutom ska både Skälbyskolan och Eriksbergsskolan byggas ut.

ANNONS

– Det handlar inte om att antingen bygga här eller där utan att bygga både och. Vi är Sveriges till ytan sjunde minsta kommun men den 31:a mest befolkade, säger Thomas Ardenfors.

Han menar också att en ny, modern Töjnaskola skulle komma hela området till gagn, inte minst med tanke på den planerade idrottshallen i skolan.

– Det är viktigt att bygga ikapp underskottet av idrottshallar som finns i Sollentuna. Många föreningar är idag i desperat behov av halltider. Det är inte rimligt att småbarn tvingas ta träningstider sent på kvällarna, säger Thomas Ardenfors.

På våren och hösten kommer solen inte att nå över skolbyggnaden.Börje Gustafsson

Fakta

Kan bli klar till höstterminen 2017

När Töjnaskolan kan stå klar är osäkert, men förhoppningen är att den är färdigbyggd till höstterminen 2017.

Skolan beräknas kosta 250 miljoner kronor att bygga.

Skolan har i dag 400 elever men ska i framtiden kunna ta emot 700 elever.

Tanken är att skolan ska ta emot elever från förskola till årskurs 6 med möjlighet till utbyggnad för årskurs 9.

Källa: Sollentuna kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.