ANNONS

Grannarna rädda efter nya attacken

Ägarna till Café Princess och de som bor i huset på Sturegatan får ingen ro. I förra veckan attackerades kaféet för tredje gången och tre maskerade män försökte slå sönder en ruta.

Grannarna är nu livrädda för att någon ska sätta eld på huset igen.
ANNONS

”Någon är ute efter oss.”

Kaféägarnas ord efter brandattacken den 27 juli ekar obehagligt bekant. Natten mellan tisdag och onsdag förra veckan utsattes Café Princess för en tredje attack.

Enligt vittnen ska tre maskerade män ha dykt upp och börjat slå på en av fönsterrutorna till kaféet för att försöka ta sig in.

– De försökte banka sönder rutan, men den höll. Däremot har en marmorskiva ovanför fönstret gått sönder, berättar en person.

När männen inte lyckades flydde de uppför backen ovanför kaféet.

Attacken är den tredje mot Café Princess sedan den första den 22 november 2013, och den andra den 27 juli i år.

Kaféägarna är mycket uppgivna när Lokaltidningen Mitt i ringer.

– De som gör det här verkar inte bry sig, de vill bara förstöra för oss. Men det går inte att ge upp nu, vi gör de sista förberedelserna för att kunna öppna inom kort, säger en av ägarna.

Fastighetsägaren Lars Liljeroth är fåordig om händelsen, och vill inte berätta vilka åtgärder man kommer att vidta.

ANNONS

– Det känns inte bra, såklart. Vad vi ska göra vill jag inte gå in på, säger han.

De upprepade attackerna under sommaren har satt skräck i många av de som bor i huset. Många fruktar helt enkelt för sina liv.

– Vi som bor här har barn och familj. Grannarna är helt förstörda. Man tänker ”vad händer om de kommer och ingen märker att de tar sig in, de ger sig ju inte”, säger en som bor i huset.

De boende känner sig maktlösa inför situationen.

– Vi bor på ett fantastiskt läge, men samtidigt så är vi fast här, ingen vill ju byta sin lägenhet med oss så länge det är så här. Vi vill faktiskt inte att kaféet ska öppna igen. Det har blivit för farligt att ha dem här.

Flera läsare har hört av sig till Mitt i sedan artikeln förra veckan och efterlyser skarpare åtgärder som kameraövervakning och ständig patrullering på Sturegatan.

– Det har blivit laglöst land. Man tror inte att det är Sverige längre, säger en annan granne.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Nygren (S), kommenterar händelserna:

– Att det här börjat hända i centrala Sundbyberg är fruktansvärt för dem som drabbas. Det är ju mordbrand. Det är riktigt sjukt.

Vad kan staden göra?

– Vi kan ge stöd till dem som drabbas, gå in och hjälpa, det finns beredskap för det. Vi har ju även egna väktare som vi kan sätta in om vi gör bedömningen att det behövs. Men samtidigt är det en polisiär fråga, menar han.

Polisen kommer att öka bevakningen på platsen.

– Vi kommer att ha ökad tillsyn kring konditoriet, så mycket kan jag säga. Sen är vi intresserade av att alla som gjort iakttagelser hör av sig till oss, säger Mats ­Eriksson, informationsansvarig på Västerorts­polisen.

Har ni några misstänkta?

– Jag kan faktiskt inte kommentera det mer än att vi jobbar med det här intensivt, säger han.

Brandattacken den 22 november 2013 gjorde flera personer hemlösa, och många i huset och området är rädda att något värre ska hända.

Polisen manar dock till lugn.

– De ska inte vara oroliga, vi har en utökad bevakning och jobbar med detta, Även ägaren jobbar hårt med det här, säger Mats Eriksson.

Förra veckans attack mot Café Princess på Sturegatan var den tredje.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.