ANNONS

Grannarna rasar mot parhusbygge

Det kommande bygget av ett parhus i Mälarhöjden vållar strid. Grannarna ­rasar och har överklagat bygglovet.

– Huset kläms in med skohorn, säger grannen Marga-retha Östling.
ANNONS

I söderort finns en trend där företagare köper upp villatomter som sedan exploateras med par- eller flerbostadshus.

Det senaste projektet gäller Lugntorpsvägen i Mälarhöjden, en skafttomt där bygglov beviljats för ett nytt tvåbostadshus på en höjd.

På mäklarens hemsida marknadsförs parhuset som ett drömobjekt med ”sol från förmiddag till solnedgång och en vidsträckt utsikt över Mälaren”.

Men grannarna är inte gla­- da. De tycker att tvåvånings­huset blir för skrymmande och befarar både skugga och insyn i sina bostäder.

– Om det hade varit en mindre villa, men detta schabrak, säger Margaretha Östling.

Parhuset, som tar 120 kvadratmeter mark i anspråk, byggs på en tomt som mäter 1 420 kvadratmeter. På tomten finns redan en villa sedan tidigare.

Det befintliga huset är för stort och det andra huset kommer för nära, enligt detaljplanen. Men stadsbyggnadskontoret anser att avvikelserna är små och kan accepteras. Det håller grannarna inte med om, de har överklagat till länsstyrelsen.

– Det här kommer mer eller mindre att förstöra vår bostadsmiljö, säger grannen Lars Gustafsson.

Politikerna i stadsbyggnadsnämndens gick enhälligt på tjänstemännens linje när bygglovet klubbades.

ANNONS

Tycker ni att grannarna överdriver?

– Nej, om de tycker att det är ovarsamt har de all anledning att få det prövat. Då får vi se om vi gjort rätt eller inte, säger Tomas Rudin (S) vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Margaretha och Gunnar Östling tror inte att de kommer att få någon sol på sin uteplats när tvåvåningshuset byggs på bergsknallen ovanför.