Grannarna sågar nytt hus i Basaren

Gerd Görsün har bott i bostadsrättsföreningen Hantverkaren sedan 1971 och har fönster mot Hantverkargatan. ”Balkongerna i det nya huset kommer vara tio meter ifrån mina fönster”, säger hon.
Gerd Görsün har bott i bostadsrättsföreningen Hantverkaren sedan 1971 och har fönster mot Hantverkargatan. ”Balkongerna i det nya huset kommer vara tio meter ifrån mina fönster”, säger hon.
Trafikkaos, intrång i privatlivet och en märkbart försämrad stadsbild.

Nu överklagar grannar på Hantverkargatan rivningen av Basaren och bygget av 44 nya hyresrätter.

Den 15 maj antog kommunfullmäktige den nya detaljplanen för Basaren 1 – och gav därmed sitt klartecken för ett projekt som har planerats under flera år.

Den nuvarande funkislängan ska rivas och ett hyreshus med 44 lägenheter ska byggas på platsen.

I bostadsrättsföreningen Hantverkaren är medlemmarna upprörda. Föreningen har länge varit aktiv mot rivningen av den nuvarande basarbyggnaden – och har nu överklagat kommunfullmäktiges beslut att godkänna detaljplanen för det nya huset.

– Det största problemet är att de som bor i 75:an, med fönster ut mot gatan, kommer att få full insyn in från det nya huset. Det kommer att ligga knappt tio meter bort, säger Kenneth Gunnarsson, ordförande i styrelsen, och får medhåll av Gerd Görsün, som flyttade in i sin lägenhet 1971.

– Huset som ska byggas ser ju ut som ett badhotell. Jag tycker att det är sorgligt, det här är faktiskt den sista basarbyggnaden som finns kvar i stan, säger hon.

Både politiker och ansvariga tjänstemän som Lokaltidningen Mitt i har pratat med säger sig ha förståelse för kritiken – samtidigt som behovet av nya bostäder ­ i innerstan uppges väga tyngre.

– Som politiker har vi alltid ett övergripande ansvar där vi måste väga olika intressen mot varandra. Då är det så att en del gör vi ledsna, medan en del blir väldigt glada eftersom det finns ett stort behov av lägenheter i Stockholm, säger kommunfullmäktiges ordförande Margareta Björk (M).

Det ursprungliga förslaget visade ett hus med 14 våningar – något som fick stryk i flera remissinstanser. I stället föreslogs ett omarbetat och betydligt lägre hus, som dock ratades av estetiska skäl.

Det förslag som kommunfullmäktige nu har godkänt är en reviderad version av ursprungsförslaget – nio våningar högt.

– Det passar ändå inte in. Det är klart att en stad är till för att bo i, men 44 lyxlägenheter täcker inte det behov som finns, säger Anette Gerluch Nilsson, som har bott i kvarteret sedan 2002.

Men alla röster var inte negativa mot ursprungsförslaget. Anders Gardebring är initiativtagare och aktiv inom nätverket Yimby (Yes in my backyard), som arbetar för en tätare stad under parollen ”För att vi älskar Stockholm”. Han var positivt inställd till det första förslaget på 14 våningar, och är kritisk mot vad han beskriver som ”innerstadsbornas ryggmärgs­reflex” att säga nej till nybyggen.

– Bor du i en stad och vill ha det staden erbjuder får du faktiskt ta stadens villkor. Det kan inte vara helt tyst och du kan inte kräva fri utblick. Stadens villkor är förändring, säger han.

Den 5 juni var sista datum för att överklaga. Stadsbyggnadskontoret hade då fått in fem skrivelser. Dessa ska nu skickas vidare till länsstyrelsen för utredning.

Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB), som äger ­huset, beräknar byggstarten till 2014.

Fakta

Basaren var länge rivningsskyddad

Basaren uppfördes 1934 och ritades av arkitekten Björn Hedvall.

Basaren var länge grönklassad – och därmed rivningsskyddad.

Efter att SKB gjorde en utredning av betongen i huset slogs det fast att det var i allt för dåligt skick för att en renovering skulle vara ekonomiskt försvarbar.

Den nya detaljplanen innebär att rivningsskyddet hävs.

Det nya huset som ritats av Wingård Arkitekter har formen av ett U och blir nio våningar högt.

Huset ska rymma 44 hyresrätter.