Grannarna satte stopp för inbrott

Elisabeth Gustavsson patrullerar i området två gånger om dagen med sina hundar Rex och Cheeta.
Elisabeth Gustavsson patrullerar i området två gånger om dagen med sina hundar Rex och Cheeta.
Hösten är högsäsong för inbrottstjuvar. Men mycket kan göras för att förhindra inbrott sker.

I Runsätra äng i Lars­boda har grannarna skrämt bort tjuvar

genom att själva patrullera.

En mörkgrå bil med en ung man bakom ratten svänger in på Runsätravägen i Larsboda. Elisabeth Gustavsson stannar till och följer bilen med blicken.

– Jaha, vem var det där då? ­Honom känner jag inte igen, säger hon.

Två gånger om dagen tar hon med sig hundarna Rex och Cheeta på en promenad runt kvarteret. De neongula västarna märkta med symbolen för grannsamverkan syns lång väg denna disiga eftermiddag.

– Okej, nu åkte han igen. Det är viktigt att man bryr sig, att man är nyfiken och visar att man ser. Samtidigt får man inte misstänka alla, han var kanske hantverkare, säger Elisabeth Gustavsson med ett skratt.

Hon är uppvuxen i området och när hon flyttade tillbaka 1982 var det mycket brottslighet i kvarteret. I hennes hus gick inbrotts­tjuvarna in via altanen.

– Det kändes obehagligt att en främmande människa hade varit inne och rotat bland mina saker, det var kränkande. Jag trodde inte att jag skulle bli så upprörd över det som jag blev. De hade till och med vänt ut och in på fickor, säger Elisabeth Gustavsson.

Här i kvarteret är alla grannarna engagerade i grannsamverkan och de rapporterar misstänksamma händelser till Elisabeth Gustavsson.

– Jag blir jätteglad när skolungdomar ringer och berättar om ­något de har sett, att de också är en del av det, säger hon.

Tanken är att med enkla medel skrämma bort inbrottstjuvar. Exempelvis gör de spår i snön om ­någon är bortrest, påminner varandra om att inte ha stegar framme på tomten och är uppmärksamma på personer som inte bor i området.

– Jag går fram och pratar med personen och frågar om det är något jag kan hjälpa till med, säger Elisabeth Gustavsson.

Sedan grannarna började engagera sig tillsammans har det blivit betydligt lugnare i området.

Statistik visar att inbrotten ökar kraftigt under hösten och vintern. I Farsta närpolisområde, som omfattar stadsdelarna Farsta och Vantör, inträffade det runt 30 inbrott och inbrottsförsök per månad under oktober och november förra året. I december var siffran uppe i 43. Det kan jämföras med de 14 som inträffade under förra månaden.

Enligt Peter Aasa, brottsförebyggande koordinator vid polisen i Farsta, är tänkbara anledningar att det blir mörkare och inbrottstjuvarna då kan jobba mer ostört. Det är också färre människor som rör sig ute, som skulle kunna upptäcka tjuvarna. Dessutom är det lättare att se att någon är bortrest när huset eller lägenheten inte är upplyst. Samtidigt går inbrotten ofta i vågor, då det kan vara samma gärningsmän som är i farten i ett område.

Men det finns grundläggande åtgärder som kan förhindra inbrott.

– Man ska ha ett bra skalskydd med bra lås. Inbrottstjuvar går ofta in på baksidan av huset så man ska även tänka på att ha bra hakar på fönstren och ett ordentligt lås på altandörren. Nycklarna ska inte sitta i på insidan, vilket inte är ovanligt, säger Peter Aasa.

Man bör inte heller ha för mycket stöldbegärliga föremål hemma. Om man ändå har det bör man ha koll på tillverkningsnummer och inte förvara dem på en synlig plats. Det är även bra att klippa ner häckar och tänka på belysningen.

– Men det viktigaste är att ha kontakt med grannarna och vara vaksam, så att man reagerar när man ser något som inte känns rätt, säger Peter Aasa.

I Farsta finns det 28 föreningar som ägnar sig åt grannsamverkan.

Fakta

Grannsamverkan

Alla som vill börja med grannsamverkan kan göra det. Mer information ges av det lokala poliskontoret.

Kommande utbildningstill­fällen vid närpolisen i Farsta är den 6 november och den 6 december.

I år har det hittills varit 131 inbrott i stadsdelen. Under 2011 inträffade 189 stycken och 2010 var det 154 inbrott.Källa: BRÅ