Grannarna ska stoppa våldet

Peter Svensson och hans sambo Nina Rung tog initiativet till Huskurage.
Peter Svensson och hans sambo Nina Rung tog initiativet till Huskurage.
En ny policy hos hyresvärdar och bostadsrättsföreningar ska göra att fler vågar visa civilkurage och ingripa om de misstänker att en granne far illa.

– Vi måste få bort den fula idén om att man tränger sig på, säger Peter Svensson.

Flera lokala hyresvärdar och ett par bostadsrättsföreningar i Solna och Sundbyberg har valt att införa Huskurage, en policy som syftar till att motverka våld i nära relationer och skapa trygghet i bostadsområdet.

Initiativet startades av Peter Svensson och hans sambo Nina Rung, båda med bakgrund inom våldsprevention.

Idén om en policy om huskurage, som kunde sitta i trappuppgången, slog ned som en blixt från klar himmel, berättar Peter.

– Vi tänkte att det här borde finnas i varje hus. Där skulle det stå om hur vi önskar att vi agerar mot varandra när vi är oroliga. Vem man kan ringa och vart man kan vända sig. Men också hur vi gör i huset, att vi vågar fråga om allt är okej, säger han.

De utformade policyn och införde den i sin bostadsrättsförening – nu vill de sprida den till ännu fler fastighetsvärdar och kommuner.

– Vi vill få fler att utöva civilkurage, fler att agera mot våldet i hemmet. Det handlar om mäns våld mot kvinnor, kvinnors våld mot män, våld i samkönade relationer och barn som far illa.

Peter Svensson berättar att det finns enkla sätt att motverka våld i nära relationer. Genom att bara knacka på dörren kan man stoppa pågående våld, menar han.

Vågar vi svenskar det?

– Vågar vi? Vågar vi verkligen inte? Om vi vet att 25 personer dödas varje år? Man läser gång på gång löpsedlar där det står ”grannar hade hört” och ”grannar hade sett”, säger han. Vi måste trycka på omtanke och få bort misstanke. Misstanke är fult och det som gör att vi inte agerar, det känns som att man klampar in. Men vi måste få bort den fula idén om att man tränger sig på, säger han.

Huskurage startades för cirka ett och ett halvt år sedan och är ett ideellt initiativ. I dag har de samarbeten med flera kommuner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag.

Fakta

Lokala värdar som infört huskurage

Brf Branten, Solna

Brf Brunnsgården, Sundbyberg

Ikano Bostad

Wallenstam

Wåhlins