ANNONS

Grannarna vädjar: Flytta förskolan 20 meter

Douglas Runebjörk och Margareta Blomquist tycker att det är synd att hugga ner träd när det finns en alternativ plats att bygga förskolan på.
Douglas Runebjörk och Margareta Blomquist tycker att det är synd att hugga ner träd när det finns en alternativ plats att bygga förskolan på.
Varför inte bygga förskolan på den här platsen, där det tidigare stått förskolepaviljonger? undrar grannarna.
Varför inte bygga förskolan på den här platsen, där det tidigare stått förskolepaviljonger? undrar grannarna.
Så här ska den se ut – den nya förskolan som ska ha åtta avdelningar.
Så här ska den se ut – den nya förskolan som ska ha åtta avdelningar.
Grannar på Ivar Vidfamnes gata vill att den planerade förskolan flyttas 15-20 meter norrut.
– Då kan man spara träden och det gröna stråk som så många använder, säger Douglas Runebjörk, 18, som bott i området i hela sitt liv.
ANNONS

På torsdag ska stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om bygget av en ny förskola, med åtta våningar, i kvarteret Flyttfågeln vid Ivar Vidfamnes gata och Stenkilsgatan i Aspudden-Örnsberg.
Men närboende på Ivar Vidfamnes gata är oroliga.
– Vi är definitivt inte mot en förskola i närområdet. Det är inget snack om att det behövs dagisplatser. Det enda vi vill är att man flyttar den 15-20 meter norrut, säger Margareta Blomquist.
I förslaget hamnar förskolan mycket nära bostadshusen, femton meter som närmast. Men det är inte bara det som de boende reagerar på. Margareta Blomquist och andra sörjer att parkstråket, tillika allmänningen, intill försvinner.
– Det är ett tiotal fullvuxna träd som ryker: björkar, lönnar och en syrenberså. Det känns så onödigt när det går att hitta en annan lösning.
Douglas Runebjörk säger:
– Jag lekte här med min lillebror när jag var liten, jag kan varenda vrå. Och det här stråket används ju av många fler än vi som bor här. Här går folk med hundar, och här leker barn.
Den nya förskolan ska ersätta de två förskolepaviljonger som tidigare funnits norr om platsen. Och det är i det området som grannarna skulle vilja se den nybyggda förskolan. Här i närheten av återvinningsstationen finns inte alls samma naturvärden, menar de, och det är inget stråk där många rör sig.
Men stadsbyggnadskontoret har hittills visat sig kallsinnig till grannarnas förslag. I tjänsteutlåtandet hänvisar man till att man vill förstärka parksambandet mellan Aspuddsparken och Mälaren. Träden är heller inte så värdefulla att de motiverar att förskolan flyttas, menar tjänstemännen.
Lokaltidningen Mitt i har förgäves sökt planhandläggaren Tony Andersson på stadsbyggnadskontoret. Skolborgarrådet Olle Burell (S) säger:
– Vad jag förstår skulle de boendes förslag splittra upp parkstråket.
Men har stadens tjänstemän varit ute och tittat ordentligt på plats?
– Det är klart att de har gjort det. Självklart detaljstuderas varje plats noggrant, säger Olle Burell.

 

Fakta

Flera turer kring förskolan

Detaljplaneförslaget på en ny förskola i kvarteret Flyttfågeln var redan för ett år sedan uppe för beslut på stadsbyggnadsnämndens bord. Politikerna antog planen, men beslutet överklagades av närboende. Länsstyrelsen upphävde antagandet på grund av formella felaktigheter i hanteringen av av ärendet.

På torsdag den 27 oktober ska förslaget upp på nytt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.