Trots grannarnas protester – här bygger staden hundrastgård

Planerad hundrastgård vid Herr Göstas väg i Älvsjö, i närheten av naturreservatet upprör grannar.
Lena Isaksson och Ann-Therese Karlberg vid öppningen till naturreservatet. Bakom dem ligger den planerade hundrastgården.
En planerad hundrastgård mellan hustomterna och tågspåret riskerar att störa grannarna på Båtspännarvägen i Älvsjö. Trots stora protester planerar staden att lägga rastgården bara några få meter från närmsta tomtgräns.
– De säger att det bullrar så mycket här ändå, det är så cyniskt, säger Ann-Therese Karlberg.

I vintras kom byggnadsarbetare till grönområdet bakom Herr Göstas väg i Älvsjö. Området ligger precis på gränsen till Älvsjöskogens naturreservat, mitt emellan tågspåret och villatomterna. Någonting började byggas – men grannarna fick ingen information. Snart stod det klart att staden planerade att sätta upp en hundrastgård.

När grannarna började protestera upptäcktes att det saknades tillstånd för bygget, som delvis ligger på kvartersmark där det behövs bygglov. Då stoppades bygget.

Planerad hundrastgård vid Herr Göstas väg i Älvsjö, i närheten av naturreservatet upprör grannar. Ann-Therese Karlberg i rött och Lena Isaksson i randigt.

Grannarna Ann-Therese Karlberg och Lena Isaksson är kritiska till hundrastgården.

Vill ha hundrastgården i skogen

Ett halvår senare står grannarna Ann-Therese Karlberg och Lena Isaksson på grusplanen och är upprörda över att staden fortsätter med planerna.

– Det känns som prestige för dem, säger Lena Isaksson.

Andra platser har föreslagits. Grannarna vill hellre att hundrastgården läggs inne i skogen, eftersom det är där de flesta hundägare promenerar.

Oroar sig för ljudnivån

Ett annat alternativ är vid den andra ingången till naturreservatet väster om Herr Göstas väg. Men där finns en förskola och Älvsjö gamla IP och staden har valt bort det alternativet på grund av att många barn rör sig där.

– De har inte tagit reda på hur det ser ut här. Det är många som promenerar och cyklar här, det är jättemycket folk här, säger Lena Isaksson om platsen där rastgården har börjat byggas.

Planerad hundrastgård vid Herr Göstas väg i Älvsjö, i närheten av naturreservatet upprör grannar. Ann-Therese Karlberg i rött och Lena Isaksson i randigt.

Ann-Therese Karlberg och Lena Isaksson hade hellre sett att hundrastgården byggdes inne i skogen – någon som inte är möjligt enligt staden.

Staden anser att plätten vid Bågspännarvägen och Herr Göstas väg är lämplig eftersom de som bor i närheten redan är vana vid ljud från tågspåret intill. Men grannarna på Bågspännarvägen oroar sig för att ljudnivån kommer att bli för hög.

– De säger att det bullrar så mycket här ändå, det är så cyniskt. Det är ju inte bara ett hundskall. Det kommer att vara hela tiden. I stället för att minska bullernivån i området vill man öka den, säger Ann-Therese Karlberg.

Grannarna befarar också att hundrastgården inte kommer att användas.

– De hundägare som bor i området tycker inte heller att det här är bra. Gruset som har lagts ut är inte bra för hundarnas tassar, säger Ann-Therese Karlberg.

Samrådsmöte på torsdag

På torsdag ska stadsdelen hålla ett samrådsmöte med grannarna.

– Vi har fått in önskemål om en hundrastgård i anslutning till Älvsjöskogen, det är många som rastar sina hundar där, säger stadsdelsnämndens ordförande Johan Nilsson (M).

Problemet är, enligt Johan Nilsson, att en hundrastgård inte får läggas i skogen – eftersom det kan störa djurlivet. Då återstår platsen vid förskolan och Älvsjö IP – eller den plats där rastgården redan börjat byggas.

– Det är en svår avvägning mot olika intressen.

Johan Nilsson (M) är stadsdelsorförande i Älvsjö.

Johan Nilsson (M) ordförande för Älvsjö stadsdelsnämnd. Foto: Anna Z Ek

Att grannarna som bor närmast får en hundrastgård bara ett fåtal meter från sina tomter är inte konstigt, säger Johan Nilsson.

– De här tomtgränserna angränsar till allmän plats där det kan läggas olika publika ändamål. 

Men – sista beslutet om hundrastgården är ännu inte fattat.

– Vi kommer inte att driva igenom hundrastgården om det finns ett kompakt motstånd, säger Johan Nilsson.