ANNONS

Grannars protester fällde gruppboende

Grannarnas protester blev för mycket. Det blir inget nytt gruppboende i Vendelsö.

– Processen blev väldigt utdragen, men vi har också en annan behovsbild nu, säger socialchef Morgan Norberg.
ANNONS

Kommunen svänger nu helt kring det planerade gruppboendet på Skansvägen i Vendelsö. Dels har alla överklaganden från grannarna kraftigt försenat projektet. Dels har behovet förändrats.

– Processen startade för fem år sedan och i dag har vi bara behov av ett nytt boende, säger socialförvaltningens chef Morgan Norberg.

Så sent som i våras stod planerna med Vendelsö fast. Personer inom socialförvaltningen som Lokaltidningen Mitt i varit i kontakt med tror att helomvändningen främst beror på alla överklaganden.

– Alla överklaganden har ju gjort att tiden sprungit ifrån projektet, men vi har inte backat för medborgaropinionen. Behovsbilden har förändrats, säger Morgan Norberg.

I stället för att bygga ett gruppboende med 20–25 platser i Vendelsö blir det nu 20 nya platser i Tungelsta. Inflytt ska ske 1 maj i ett nytt psykiatriboende på Hammarbos gamla tomt.

Väntar ni er samma grannmotstånd i Tungelsta?

– Jag hoppas inte det.

2009 fick det dåvarande gruppboendet flytta från Skansvägen på grund av mögelskador. Planen var att de evakuerade efter något år skulle flytta tillbaka till ett nytt boende på samma plats – men grannar i Vendelsö har i flera överklaganden protesterat mot nybygget.

Barnens säkerhet har inte kunnat garanteras, har man menat. Ett argument som dock kraftigt avfärdats av socialpersonal och som väckt kritik bland Mitt i:s läsare.

ANNONS

Sedan dess har gruppboendet fått hålla till i ett evakueringsboende i Brandbergen. Och nu ställs alltså återflytten in.

– Bra om det till slut blir permanent i Tungelsta. Här är många glada att slippa flytta till Skansvägen. Många verkar väldigt oförstående om problematiken kring psykiskt funktionshindrade, säger en anställd på evakueringsboendet i Brandbergen.

Lokaltidningen Mitt i har även varit i kontakt med den bostadsrättsförening och föräldragrupp som hårdast protesterat mot gruppboendet i Vendelsö.

– Om detta stämmer så är det här till stor lättnad för oss alla, säger en person.

På Skansvägens tomt väntas det i stället byggas 30 vanliga hyresrätter, klara 2015.