Jenny bodde granne med Akilov i Vårberg

Akilov bodde nära Vårberg centrum.
Akilov bodde nära Vårberg centrum.
Akilov bodde nära Vårberg centrum.
Akilov bodde nära Vårberg centrum.
Jenny Emilsson, Vårbergsbo.
Jenny Emilsson, Vårbergsbo.
I dag åtalades Rakhmat Akilov för terrordådet på Drottninggatan den 7 april.
Natten före dådet sov han i en lägenhet på Ängsholmsgränd i Vårberg.
– Det var en obehaglig känsla, säger Jenny Emilsson, som bor strax intill.

Bara något dygn efter terrordådet blev det känt att den misstänkte terroristen, Rakhmat Akilov, bott i Vårberg under en period före dådet. Det var i en lägenhet på Ängsholmsgränd han vaknade den 7 april. Samma eftermiddag kapade han en lastbil och vansinneskörde med den på Drottninggatan. Fem människor dog och många skadades.

Dagen därpå stormade Nationella insatsstyrkan, uppbackade av nationella bombskyddet, lägenheten på Ängsholmsgränd.

Jenny Emilsson.   Foto: Privat

– Det var en obehaglig känsla att veta att han bott här. Den första tiden efter dådet var jättejobbig, det tyckte nog de flesta. Vi var många som kände oss oroliga och det gick rykten om att han tillverkat bomber i lägenheten, säger Jenny Emilsson som bor på Ängsholmsgränd med sin familj.

När hon såg bilderna av Rakhmat Akilov i medierna tyckte hon att hon kände igen honom, men var ändå inte helt säker på att det var honom som hon sett i området.

– Det sprang så mycket folk i porten där den lägenheten låg, så det gick inte att hålla reda på dem, säger Jenny Emilsson.

En tid efter terrordådet var det möte i en gemensamhetslokal – ett informationsmöte om ett kommande stambyte. Då passade hyresvärden också på att ta upp det faktum att Rakhmat Akilov bott här under en period. Han hade inget hyreskontrakt, utan bodde hade bott där tillfälligt genom bekanta, fick de veta.

– Vi fick information och hyresvärden betonade att vi var välkomna att prata och ställa frågor om det, säger Jenny Emilsson.

I dag tänker hon sällan på terrordådet, och känner sig inte heller orolig.

– Jag visste faktiskt inte ens att åtalet hade kommit nu, så jag följer inte rapporteringen om detta.