Granne efter olyckan: ”Vägen är hemsk”

Här vid Älvsjövägen-Armbandsvägen blev 13-åringen påkörd.
Här vid Älvsjövägen-Armbandsvägen blev 13-åringen påkörd.
En 13-årig pojke blev påkörd när han cyklade över övergångsstället vid Älvsjövägen i fredags.
Nu växer kritiken mot trafiksituationen på platsen.
– Det är en hemsk väg. Många förbjuder sina barn att gå över den, säger Angelica Högberg som bor intill Älvsjövägen.

Det var vid 17-tiden i fredags som en 13-årig pojke skadades i en trafikolycka vid korsningen Älvsjövägen-Armbandsvägen.

– De initiala uppgifterna är att han cyklat över ett obevakat övergångsställe med en kompis, och precis när han passerar kommer det en bil. Föraren försöker väja, men hinner inte stanna. Bilen kör in i cykeln och pojken kastas av, säger säger Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Pojken fördes till sjukhus med en skallskada som bedömdes som allvarlig. Kompisen klarade sig utan skador, enligt polisen.

En förundersökning inleddes om vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Men de exakta omständigheterna är inte klarlagda.

– Utredningen har inte kommit så långt ännu, säger Carina Skagerlind.

Angelica Högberg som bor vid olycksplatsen säger dock att trafiksituationen länge vållat stor oro.

– Det är en hemsk väg. Bilarna kör ofta alldeles för fort där.  Det är en 50-väg, men det är ju ingen som håller 50. Framför allt inte på kvällar och helger. Vi har sagt att det bara är en tidsfråga innan något händer, säger hon.

Hon och familjen har bott på adressen i sju år, och säger att det skett flera krockar nära deras hus. När den tvåfiliga vägen övergår i enfiligt tävlar bilarna om att hinna först, vilket resulterat i flera påkörningar.

– Många föräldrar förbjuder sina barn att gå över Älvsjövägen eftersom det händer så mycket där, säger Angelica Högberg.

I Facebookgruppen Tryggare Älvsjö/Solberga pekas flera gator ut som farliga, däribland Folkparksvägen och Götalandsvägen. Nu har man startat en namninsamling för att trafikkontoret ska ta alla klagomål på allvar.

– Det är många som påtalat bristerna, men inte fått någon respons. Det är ju väldigt dåligt. Nu måste vi se till att staden jobbar förebyggande, för att slippa olyckor och onödigt lidande för de som drabbas, säger Nanushka Yeaman, administratör för Facebookgruppen,