Granne: ”Polisen riskerade våra liv”

Polisen missade att en man befann sig i lägenheten där de misstänkta explosiva varorna fanns.
Polisen missade att en man befann sig i lägenheten där de misstänkta explosiva varorna fanns.
Polisen grep tre män misstänkta för att ha explosiva varor. De satte bevakning vid lägenheten, men missade att det fanns en man därinne. Grannarna evakuerades först 14 timmar senare.

Vid 21-tiden förra tisdagen greps tre män vid en lägenhet i Husby sedan polisen fått uppgifter om att det skulle finnas explosiva ämnen i lägenheten.

Men polisen väntade med att undersöka lägenheten till onsdagen. I stället sattes polisbevakning in utanför bostaden under natten.

Grannarna varken evakuerades eller fick någon information.Först 14 timmar senare såg polisen till att grannarna i de fem närmaste lägenheterna lämnade sina bostäder. En timme senare spärrades hela kvarteret av.

När bombpatrullen skulle gå in i lägenheten upptäcktes det att det fanns en man där. En piketstyrka och förhandlare tillkallades. Vid 13-tiden hade förhandlaren lyckats övertala mannen att komma ut självmant, varpå han greps.

Bombteknikerna uppges ha hittat vad man tror är explosiva varor som nu skickats för analys till Statens kriminaltekniska laboratorium. Polisen gjorde också husrannsakan på ytterligare tre adresser med koppling till de misstänkta männen. Där gjordes beslag av narkotika och vapen.

Samtliga fyra män häktades på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt vissa av dem för grovt narkotikabrott och vapenbrott.

Enligt polisuppgifter till Aftonbladet ska männen tillhöra det kriminella gänget OG. I lägenheten ska det enligt tidningen ha funnits en fjärrutlöst rörbomb som en avhoppad gängmedlem skulle tvingas leverera till Bandidos villa i Huddinge.

Åklagaren vill inte bekräfta detta, men till brottsförebyggande rådet i Huddinge har polisen sagt att det ska röra sig om en planerad sprängning mot Bandidos.

– Det kunde ha skadat många oskyldiga om inte polisen lyckats ingripa, säger Christian Ottosson, ordförande i rådet.

Flera grannar i Husby var upprörda över att de inte blivit evakuerade eller fått information.

– Det är för jävligt. Jag såg tre poliser på väg ut när jag skulle till jobbet, jag hälsade på dem men de sa ingenting om att det kunde finnas explosiva varor där. Jag hade en syster kvar där inne, säger Yalcin Izci som bor i huset.

Han tycker att grannarna borde ha informerats även om risken bedömdes som liten.

– Och har de missat att det fanns en person så fanns det också risk att något skulle gå snett med sprängämnet. Då har de ju riskerat en massa människors liv.

Lars Byström, presstalesman för Stockholmspolisen, svarar så här på grannarnas kritik:

– Om det till exempel skulle röra sig om sprängmedel är det först när man börjar flytta på det som det kan vara farligt. När det ligger stilla är det ingen fara.

Nu visade det sig att där fanns en person i lägenheten med de explosiva ämnena. Var det rätt att låta grannarna stanna kvar?

– När vi gjorde bedömningen visste vi inte att det fanns en person till i lägenheten. Men jag anser att vi gjorde en korrekt bedömning. Det har ju bevisligen inte smällt.

Var grannarna i fara?

– Enligt vår bedömning var de aldrig utsatta för någon risk.

Borde de ha informerats?

– Ibland är det bättre att inte informera och oroa folk i onödan, säger Lars Byström.

Fakta

Alla gripna har tidigare dömts för brott

De misstänkta männen är alla mellan 20 och 30 år.

Samtliga är kända av polisen. Den yngste av dem är dömd för grova våldsbrott, de andra tre för narkotikabrott, dopingbrott och brott mot knivlagen.

Polisen vet inte vad männens avsikt var med de eventuellt explosiva varorna, men uppger att det inte finns något som tyder på terrorism.

Ingen av männen är folkbokförda på adressen, utan i andra delar av länet.

Källa: Polisen, tingsrätterna