ANNONS

Grannkommunerna lockar mer än Värmdö

Området runt Farstaviken är populärt.
Att bo i Värmdö må vara en dröm för många, men kommuner så som Nacka och Tyresö är fortfarande populärare. Det visar rankningen "Bäst att bo".
ANNONS

Platserna i länet som människor helst vill bo i är Stockholm, Solna och Sundbyberg följt av Danderyd och Nacka. Värmdö hamnar däremot på 15:e plats i länet och på 43:e plats i hela landet.

Rankningen görs av tidningen Fokus tillsammans med Handelshögskolan i Jönköping och har som syfte att lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats och resonera om varför, men även att undersöka villkoren för boende och regional utveckling i stort.

Förra året låg Värmdö på 48:e plats, vilket ändå innebär en del klättring på listan. Charlotta Melander, professor i nationalekonomi och en i teamet bakom undersökningen, tror att det är ett gemensamt arbete att göra kommuner attraktiva att bo i.

– Kommunerna som ligger långt ner på listan är i regel mindre platser på avstånd från en större ekonomisk motor. Det är inte så konstigt eftersom mycket ekonomisk kraft kommer med storlek. Dessa platser har alltså en tuffare utmaning men det betyder ju inte att loppet är kört, säger hon och fortsätter:

– Det finns fantastiskt duktiga mindre kommuner runt om i landet och ofta beror deras framgång på att nyckelaktörerna på platsen, såsom politiker, tjänstemän, näringsliv och fastighetsägare, arbetar aktivt gemensamt för att göra platsen bättre för dem som bor där vilket naturligtvis alla vinner på, säger Charlotta Melander.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.