ANNONS

Efter grannkritiken – dagisbygge stoppas

Förskola Tuna, Österåker
Här på ängen framför paret Bennichs tomt vill kommunen att en ny förskola byggs.
Vid Tunahem kedjehusområde i Österåker finns redan tre förskolor. Så när boende fick chansen att tycka till om
ett nytt fjärde dagis, bara några tiotal meter bort, blev det tvärnej. Nu drar sig företaget som tänkt bygga ur projektet.
ANNONS

Risk för översvämning, sättningar, buller och ökad trafik. Dessutom minskad trivsel och hot från gifter i marken intill. Det är lite av kritiken mot en ny förskola på Generalsvägen i Tuna.

14 januari bad kommunens bygglovsenhet boende på Borgvägen att yttra sig om planerna. Åtta av 28 hushåll i Tunahems kedjehusområde fick chansen.

Det finns redan tre förskolor här

Gudrun Bennich, Borgvägen

– Det är klart att det behövs förskolor, säger Gudrun Bennich som bor med maken Stellan på Borgvägen 10.

– Det flyttar ju in barnfamiljer. Men det finns redan tre förskolor här med 170 barn, säger hon och syftar på Montessoriförskolorna Aquarius och Octopus, samt Sollundens förskola.

Tjugo meter från tomtgränsen

Alla tre ligger 40-140 meter från paret Bennichs tomt. Men den nya förskolan var tänkt att komma ännu närmre, bara tjugo meter bort.

 

Här, delvis på prickad mark, skulle förskolan byggas.

Här, delvis på prickad mark, skulle förskolan byggas.

Grannen Gudrun Vällfors, med en bakgrund som historiker, jämför planerna med Heraklion, en stad vid Nilen i det forntida Egypten som sjönk och försvann.

ANNONS

– Det är gammal sjöbotten här. Min tomt har sjunkit en meter sedan jag flyttade hit för 52 år sedan, berättar hon.

Detsamma vittnar paret Bennich om – de har bott på Borgvägen i 18 år och deras tomt har sjunkit en halv meter under den tiden – så att de fått bygga till två trappsteg till entrén.

Översvämningar och gift

Dessutom svämmas området återkommande över och i diket vid Generalsvägen lurar, enligt grannarna, gifter – blymönja – från en tidigare båtklubb. Till det kommer att en del av marken är prickad på kommunens karta – och alltså inte får bebyggas.

I måndags (28/1) var sista dag för att lämna in grannyttrandena till kommunen. Och i tisdags hände det ovanliga:

Danderydsföretaget Turako skolfastigheter som skulle bygga förskolan backar och har tagit tillbaka sin bygglovsansökan.

”För Turako är detta en unik situation i den mening att vi kommit ganska långt in i projektet när vi väljer att avbryta” skriver företagets vd Magnus Widén.

Bygglovsansökan drogs tillbaka

”Vi kände till utmaningarna med den aktuella tomten och har jobbat hårt för att lösa dessa. Vi tror fortfarande att det skulle ha blivit riktigt bra men en liten osäkerhet har vi ändå känt. De många och omfattande yttranden som kommit in har tillfört en del historik samtidigt som det är uppenbart att många är oroliga och negativt inställda.

Efter ett tags funderande kändes det rätt att dra tillbaka bygglovsansökan och avstå ifrån att teckna tomträttsavtal. Vad som händer med tomten nu vet vi inte”.

Förskola i Tuna, Österåker

Gudrun och Stellan Bennich.

Så sent som 2017 hade företaget Hemsö fastighets AB med Österåkersbon Pär Nuder i styrelsen chansen att bygga förskola på samma mark, men backade ur projektet efter några månader – enligt kommunen för att företaget ”ansåg att fastigheten inte på ett tillfredställande sätt kunde inrymma en 6 avdelningsförskola”.

– Det finns ju bättre platser att bygga på, konstaterar grannarna på Borgvägen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.