ANNONS

Grannsamverkan via mobilapp

Mats Wahnberg och Jannis Savvidis. FOTO: OLOF ANDERSSON
Mats Wahnberg och Jannis Savvidis. FOTO: OLOF ANDERSSON
Grannar i Segeltorp tröttnade på buset och startade gransamverkan via mobil-app.
ANNONS

– Fler borde göra detta. Det uppmanar folk till att inte blunda om man ser någonting som är skumt eller misstänksamt. Ju fler ögon som håller uppsikt desto bättre, säger Mats Wahnberg.

På Hagvägen i Segeltorp har några grannar sedan snart två år samarbetat för att skapa mer trygghet och motverka inbrott i grannskapet. De har gjort det med hjälp av ”Whatsapp”, en applikation till mobiltelefoner där de kan skicka gruppmeddelande till varandra.

– Ser man en bil som åker på gatan, som man inte känner igen eller någon som beter sig märkligt, kan man skicka ett meddelande på telefonen. Då blir alla uppmärksamma på det och håller mer uppsikt, säger Jannis Savvidis.

Det är fler och fler på gatan som går med i gruppen. Det var bara tre-fyra från början, men är nu runt 20 personer.

– Ingen som är med i gruppen har haft inbrott sedan vi började. Vi kan såklart inte motverka det helt, men vi kan ju hjälpa polisen med fler vittnesuppgifter och i något fall kanske skrämma bort tjuvar genom att grannarna går ut och visar sig på gatan om någon misstänkt går runt och rekar, säger Mats Wahnberg.

Vanligtvis är grannsamverkan någo t som arrangeras tillsammans med polisen och kommunen, men inte i det här fallet.

– Vi ser bara positivt på det här, alla sätt att hålla uppmärksamheten uppe är bara bra, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Huddinge Nu har det nya servicecentret öppnat i Huddinge centrum. De nya lokalerna finns på Sjödalstorget 13, i Nordeas gamla lokaler. Här kommer kommuninvånarna att kunna möta samhällsvägledarna som har flyttat in. Det finns även ytor för att till exempel hålla utställningar för trafikplaner på remiss.

I juni stängdes servicecenter i Tekniska nämndhuset ner, men receptionen finns kvar för besökare.

ANNONS

Ingen som är med i gruppen har haft inbrott sedan vi började.

Nytt servicecenter ger vägledning i Huddinge

Stöldräder gav fängelsestraff

HUDDINGE En man i 50-årsåldern har dömts till fängelse i ett år och tre månader efter flera grova stölder mellan januari och mitten av maj i år. Bland stöldgodset fanns två lastbilar fyllda med verktyg, en dator och arbetskläder, en traktor och en båt med släp.

En man i 60-årsåldern från Huddinge kommun har även hjälpt till att gömma stöldgodset och försökt att sälja det vidare. Han döms därför till fängelse för häleri.

De båda männen kunde gripas på bar gärning när de höll på att lasta över stöldgods från en av lastbilarna som stulits. Polisen fann senare ännu mer stöldgods i männens hem under husrannsakan.