Välj ditt område
Grannstödjare Harry Gaurwitsch och Helen Hedberg sätter upp en skylt på den drabbad gata.
Grannstödjare Harry Gaurwitsch och Helen Hedberg sätter upp en skylt på den drabbad gata.

Grannstöd ska stoppa tjuvarna i Botkyrka

Nyheter Antalet inbrott i Botkyrka och Salem befinner sig på historiskt höga nivåer.
– Det hände något 2015, men vi vet inte riktigt varför, säger Mats Backström på Botkyrka­polisen.

bkyrkanuffrorGrannstödsbilen rullar ut från polisstationen i Botkyrka efter avlagd rapport om det senaste dygnets inbrott i kommunen. Storvretenborna Helen Hedberg och Harry Gaurwitsch ställer upp ideellt och åker runt och talar med Botkyrkabor som drabbats.

– En del är samlade, andra chockade över vad som hänt. Men många bubblar och behöver tala av sig, säger Helen Hedberg.

Polisen redan på plats

Den här dagen går resan till Tullinge där det varit inbrott i två villor. När grannstödsbilen kommer fram är polisens tekniker på plats för att leta spår efter inbrottstjuvarna. Det händer att stöldgodset kommer tillbaka, men ytterst sällan blir någon fälld för själva inbrottet.

– Vi behöver i princip ta dem på bar gärning. Därför är det viktigt att ringa 112. Ser du någon som springer runt på grannarnas tomter, ring 112 och säg ”jag misstänker inbrott” inte att jag ”ser en skum person” eller nåt i den stilen, säger polisen Mats Backström som varje dag har en genomgång med grannstödjarna.

När det gäller antalet inbrott är både Botkyrka och Salem bland de värst drabbade kommunerna i Sverige. Botkyrka ligger på åttonde plats i Sverige och Salem på tolfte plats enligt en sammanställning från försäkringsbolaget If. I Botkyrka skedde förra året 251 fullbordade inbrott och 65 inbrottsförsök. Inte sedan 1997 har inbrotten varit så många.

De drabbade får prata

När grannstödjare som Helen och Harry kommer får de drabbade prata av sig om vad som hänt. De informerar också om möjligheten att få i gång grannsamverkan där grannarna hjälps åt att hålla koll i kvarteret eller trapphuset. Någon sådan grannsamverkan fanns inte på gatan i Tullinge dit Mitt i Botkyrka Salem följt med.

– Tjuvarna hade gått in genom baksidan och använt grannens stege för att komma upp till fönstret. De berättade att det även varit inbrott hos en granne för några år sedan, säger Harry Gaurwitsch efter att de kommit ut till bilen igen.

Antalet områden med grannsamverkan har ökat kraftigt i Botkyrka sedan 2009 då polisen Mats Backström började sitt arbete. Att hjälpas åt och hålla koll är viktigt menar han.

– Det finns exempel när folk varit bortresta i ett par månader utan att grannarna vet om det, säger Mats Backström.

2009 fanns cirka 100 områden med grannsamverkan. I dag finns 340 områden. Det är trots det klart fler inbrott nu än tidigare.

– Men vi vet inte hur det sett ut om inte grannsamverkan hade funnits. Jag har känslan av att det här är något som skrämmer tjuvarna, säger Mats Backström.

Svårare för tjuven

Förutom grannsamverkan går det att göra andra saker för att göra tillvaron svårare för tjuven. En brytskena vid dörren gör det till exempel omöjligt att få in ett brytjärn i dörrspringan.

– För några år sedan var det en kampanj i Slagsta med brytskenor. Än i dag tror jag inte det finns något ställe här där tjuvarna gått in genom dörren, säger Mats Backström.

Fönsterlås är ett annat sätt att skydda sig. En tjuv som krossat ett fönster vill gärna ta sig in så lätt som möjligt. Med fönsterlås går det inte att öppna fönstret inifrån. Det blir då svårare för tjuven att ta sig in i bostaden snabbt oskadd.

– Du behöver mer än bara ett larm, menar Helen Hedberg.

Hennes kompis Harry fortsätter:

– Vid ett inbrott i Uttran hade tjuvarna först fimpat strömmen till huset och tog sig på sätt förbi larmet, säger han.

Grannstödjare Harry Gaurwitsch och Helen Hedberg räffar polisen Mats Backtröm på polisstationen i Tumba.

Grannstödjare Harry Gaurwitsch och Helen Hedberg träffar polisen Mats Backström på polisstationen i Tumba.

Efter att ha besökt ytterligare en Tullingebo som haft inbrott börjar de åka mot Grödinge som är deras personliga fokusområde som grannstödjare. De jobbar gratis, förutom att de får äta lunch på skolor i Botkyrka.

– Vi brukar inte äta lunchen utan stannar på ett mysigt kafé i Grödinge. Vi tycker att det är givande att vara grannstödjare. Du kommer närmre folk, berättar Helen Hedberg.

Tips på vad du kan göra för att hålla tjuven borta

Rörelsedetektor som tänder lampor

Lås på stegar som tjuven kan klättra på.

Fönsterlås.

Brytskenor på dörren.

Inbrottslarm.

Filmkameror.

Dna-märkta ägodelar.

Timer som tänder och släcker ljus i bostaden.

Källa: Polisen

Läs mer om Botkyrka och Salem:

Här byggs det nytt i Botkyrka

Så vill Salemborna ha nya centrum

Botkyrka ska vara bensinfritt 2030

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Anne fångade bävern i Igelbäcken på bild

Sport

Stockholm söker inte OS 2026

Nyheter

Här är landstingets svartbygge i Danderyd

Lek i utegym
Sport

”Utegymmen är ingen lekplats”

Bostad

Galna förslaget: Fyll Örbyleden med vatten

Nyheter

Slagsmål urartade i skottlossning