Min lokala hjälte

Grannstödsbilarna hotas av nedläggning

De ideella brottsförebyggarna patrullerar gata upp och gata ner genom folktomma bostadsområden och håller utkik.
De ideella brottsförebyggarna patrullerar gata upp och gata ner genom folktomma bostadsområden och håller utkik.
Finansieringen till grannstödsbilarna i västerort dras in.

Nu försöker de ideella­ brottsförebyggarna hitta pengastöd på egen hand.

De flesta bostadsinbrott sker under dagtid. När folk är på jobbet och i skolan får tjuvarna ofta chansen att arbeta ostört. Det är där grannstödsbilarna kommer in i bilden. De ideella brottsförebyggarna patrullerar gata upp och gata ner genom folktomma bostadsområden och håller utkik.

– De gör en väldigt stor nytta som extra ögon och öron åt oss. Det är viktigt att ta till vara på de krafter som vill engagera sig i samhället, säger Peter Gatby, närpolischef i Bromma.

Även närpolisen i Hässelby-Vällingby sätter stort värde på grannstödsbilarna.

Försäkringbolaget Folksam har tidigare bekostat tio granstödsbil­ar runt om i Stockholm. I västerort­ har Bromma och Hässelby-Välling­by delat på en bil, medan Spånga-Tensta har haft en egen. Från och med 1 april drar de dock in stödet.

De lokala grannsamverkansföreningarna försöker nu hitta sätt att finansiera sin verksamhet. I Bromma har de sökt 15 000 kronor i bidrag från stadsdelsförvaltningen, något som de får besked om i april.

Tanken är att de ska ha en egen bil lokalt i Bromma.

– Det är oklart om vi kommer kunna hålla igång verksamheten,­ säger Göran Eriksson som är ord­förande i Grannsamverkan i Bromma.

Han berättar att de även förhandlar med andra sponsorer som fastighetsägare och villaägareföreningar.

Även i Hässelby-Vällingby är de oroade för framtiden.

– Vi fick ett avslag igår från stadsdelsförvaltingen, de har över­skridigt sin budget. Vi får bensin­pengar men ingen hjälp med själva bilen, säger Berit Arkéus, ordförande Grannsamverkan i Hässelby-Vällingby.

I Spånga-Tensta är tongångarna mer positiva.

Även om de får vänta­ till maj på besked om finansiering från stadsdelen är de övertygade om att det kommer att lösa sig.

– Vår stadsdelsförvaltning har verkligen tagit till sig det här. Vi räknar med att vi inte kommer att missa en enda körning, säger David Friberg, ordförande i Grannsamverkan Spånga-Tensta.