”Granntjuvarna” stal från äldre kvinna

Blombluff
De fräcka "granntjuvarna" stal 30 000 kronor och smycken från kvinnan i 90-årsåldern.
En yngre kvinna ringde på dörren hos damen i 90-årsåldern och räckte över blommor. Kvinnan sa att hon var en ny granne som ville presentera sig.
Men besöket var falskt och när det var slut hade 30 000 kronor och många värdefulla smycken försvunnit.

En äldre kvinna i 90-årsåldern som bor på centrala Östermalm blev bestulen på en stor summa kontanter och smycken i sitt hem på torsdagen.

En yngre kvinna plingade på dörren och sa att hon var en nyinflyttad granne och kom med blommor. Men medan besökaren var inne i lägenheten försvann pengar och smycken. Enligt polisanmälan har antagligen ytterligare en person varit inne i bostaden.

Runt 30 000 kronor stals och elva askar med smycken tömdes av de fräcka tjuvarna. Smyckena var värda mycket pengar och hade stort affektionsvärde berättar anmälaren för Mitt i Östermalm.

Stölden är polisanmäld och utreds nu. Julia Larsson, kommunpolis på Östermalm säger att sättet att lura äldre är nytt även om de skamlösa tjuvarna inte är nya på Östermalm.

– Just det här specifika sättet har jag inte hört om förut, men det dyker upp olika och nya sätt hela tiden, säger polisen.

Tidigare i vår var det en våg av tjuvar som uppgav sig för att vara sotare. Och något som pågår hela tiden är att tjuvar uppger sig för att vara från hemtjänsten.

– Att sådant här händer är kontinuerligt även om de som sagt byter tillvägagångssätt eftersom de inte kan köra det hur länge som helst, säger Julia Larsson som också poängterar att det inte bara är äldre som drabbas.

Vilka är tjuvarna?

– Det är blandat. Tidigare i år har vi haft en våg av internationella ligor, men det är absolut inte bara sådana ligor. Och det här har ökat i hela Stockholmsregionen.