Clowner utan gränser stärker självkänslor

Clowner utan gränser
Farhan, Shugri, Omar, Aman och Abdulhadi provade på Clowner utan gränsers cirkuskonster.
Akrobatik och rockringar ska ge hopp om framtiden när asylsökande ungdomar i Upplands Väsby träffar gränslösa clowner.
– Här inne måste du ingenting, säger cirkusartisten Emma Hörnell.

Gitarriffet till Survivors ”Eye of the tiger” drunknar i applåderna och skratten som fyller aulan på Järfälla gymnasium. Clownen på scenen jonglerar bakom ryggen med armarna i kors, mellan benen och med fötterna. De gula bollarna flyger omkring, huller om buller.

En annan clown fastnar med fötterna bakom huvudet och balanserar på rullskridskor.

– Vi försöker få dem att släppa alla måsten och bara låta dem få vara i nuet en stund, säger Emma Hörnell, en av cirkusartisterna.

Specifikt riktat projekt

Föreställningen är en del av organisationen Clowner utan gränsers EU-finansierade projekt riktat till ensamkommande ungdomar och barnfamiljer som befinner sig i en asylprocess.

Tanken är att ge ungdomarna en paus från stress och oro, och att stärka deras självkänsla genom att själva få prova på akrobatik och cirkuskonster, berättar Emma Hörnell.

– Jag tror att det är bra att skapa distans och inte ta allt så allvarligt hela tiden. Flera oroar sig för betygen, vart de ska bo i natt eller vad de ska äta. När vi skrattar blir det en gemenskap, för du skrattar tillsammans med den som sitter bredvid.

Skapar gemenskap

Efter föreställningen är det workshop i gympasalen. Ungdomarna samlas i en stor cirkel. Alla håller varandra i händerna och skrattar när var och en försöker åla sig igenom en rockring.

Sorlet stiger allt eftersom de gör akrobatiska övningar, balanserar och bygger torn genom att klättra på varandra. Varje gång någon lyckas möts de av applåder.

Efteråt är flera av ungdomarna överens.

– Det var väldigt roligt, väldigt svårt, säger Abdulhadi Hussin och frågar cirkusartisterna hur lång tid det tar att lära sig, särskilt att jonglera.

På fredag 3/5 kommer cirkusföreställningen till Upplands Väsby.