ANNONS

Gränsfrågan i Säbyviken ”inget för kommunen”

säbyviken
Enligt Lantmäteriet är det oklart vilka fastighetsägare som har rätt till vattnet.
Österåkers kommun tycker inte att det är kommunens sak att hålla rätt på vem som har rådighet över Säbyviken där familjen Douglas vill bygga ut sin marina. Det menar kommunen i ett svar till Mark- och miljödomstolen.
ANNONS

Att det tycks råda osäkerhet om vem som äger Säbyvikens vatten, där kommunen vill tillåta familjen Douglas att bygga ut sin marina, är inte Österåkers kommuns sak.

Det skriver kommunen i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen som handlägger överklagandena mot detaljplanen:

”Om en osäkerhet föreligger om vem som har rådigheten till mark eller vatten måste det, enligt vår uppfattning, vara upp till exploatören eller den som gör anspråk på ett område där en osäkerhet om ägarstatusen föreligger att ta initiativ till en utredning eller en lantmäteriförrättning.”

Svaret innebär att kommunen inte ser någon anledning att själv ta intiativ till att ägarfrågan reds ut.

Kommunen tillägger också att ett genomförande av en detaljplan alltid förutsätter ”att en exploatör har rådighet över mark och/eller vatten”.

”Inga synpunkter från Lantmäteriet”

I måndags godkände Österåkers kommunstyrelse svaret som kommunens yttrande till Mark- och miljödomstolen.

I yttrandet skriver kommunen också att Lantmäteriet tidigare haft flera tillfällen att uttala sig om detaljplaneförslaget och då inte nämnt att det skulle vara några oklarheter.

Ledamöterna från S, MP och V i kommunstyrelsen, vars partier är emot den nya detaljplanen för Säbyviken, valde att inte ställa sig bakom yttrandet.

 

ANNONS

Tre överklaganden av detaljplanen

  • Detaljplanen för Säbyviken har överklagats av Naturskyddsföreningen i Österåker, Rydbo Saltsjöbads fastighetsägarförening samt en granne till marinan.
  • Invändningarna mot detaljplanen, som med minsta möjliga marginal klubbades av Österåkers kommunfullmäktige förra hösten, handlar i huvudsak om marinans nuvarande och framtida miljöpåverkan på land och i vattnet.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.