ANNONS

Täby granskar matleverantörer efter köttskandalen

Täby kommun granskar matleverantörer efter köttskandalen
Täby kommun granskar matleverantörer efter köttskandalen
Många oroliga har hört av sig till Täby kommun efter köttskandalen.
– Vi gör en särskild kontroll för att försäkra oss om att inget liknande skulle kunna inträffa, säger Patrik Forshage, utbildningchef i Täby kommun, som är huvudman för de kommunala skolorna.
ANNONS

Att det polska skandalköttet kan ha hamnat på lunchtallriken i ett 90-tal skolor i Stockholmsområdet har skakat om. Fristående huvudmannen Engelska skolan i Täby fick det levererat som av Kleins kitchen som beouf bourguignon.

Inga uppgifter har hittills framkommit om att de kommunala skolorna i Täby ska vara inblandade.

– Vi har två leverantörer av skolmat och ingen av dem har serverat det polska köttet.  Vi gör ändå en särskild kontroll för att försäkra oss om att inget liknande skulle kunna inträffa, säger Patrik Forshage, utbildningchef i Täby kommun, som är huvudman för de kommunala skolorna.

Forshage: Många hör av sig till kommunen

Täby kommun har under de senaste dagarnas medierapportering fått många frågor från oroliga kommuninvånare, enligt Patrik Forshage.

– Det är många som hör av sig och undrar både i vilken utsträckning kommunens skolor har varit drabbade av detta och hur man i skolorna ska undvika att drabbas framöver.

Han påpekar att Täby kommun har ett stor ansvar för den mat som serveras till eleverna i de kommunala skolorna. Vad gäller de fristående skolornas är inte ansvaret lika långgående och kommunen har inte heller rätt till samma insyn.

Täby kommun har dock ansvar för att ingen kommuninvånare, elev eller personal, ska bli sjuk av maten de äter i skolan.

– Ja, i den mån en elev, som är kommuninvånare, drabbas då har vi ett ansvar att oberoende av skolhuvudman hjälpa och bistå på alla sätt vi kan. Men vi inte föregripa det och ha synpunkter på vilka leverantörer fristående huvudmän har, säger Patrik Forshage.

Har du fått information om att någon ska ha blivit sjuk av skolmaten?

ANNONS

– Så vitt jag vet har vi inte fått någon sådan information.

Forshage pekar ut en brist

Patrik Forshage uppger att han inte har haft någon direktkanal till Engelska skolan i Täby angående det inträffade.

– Den information som jag har fått har jag fått via media inte huvudmannen.

Känner du att du borde blivit informerad av dem?

– Det rör sig om information som berör invånare i kommunen så därför är det angeläget att vi vet om dessa saker. Vi har inga upparbetade rutiner, men jag lägger inte det ansvaret på Engelska skolan.

Täby kommun kommer därför lyfta frågan om att etablera rutiner för informationsflödet mellan kommunen och fristående huvudmän, enligt Patrik Forshage.

– Både vilka rutiner vi ska ha för att informera varandra och hur kommunen kan hjälpa till.

Kommunen har stramat upp rutinerna

Täby kommun hade redan innan köttskandalen stramat upp kraven på matleverantörer till de kommunala skolorna. Enligt Patrik Forshage ställs nu krav på råvarornas kvalitet, ursprungsmärkning av köttet och länder med stor antibiotika-användning vid uppfödning sållas bort.

Patrik Forshage konstaterar samtidigt att det är svårt att helt skydda sig mot livsmedelsfusk.

– Utifrån de juridiska ramar som finns genom våra avtal finns ingen teoretisk risk att det skulle kunna inträffa. Men skulle det ske ett avtalsbrott någonstans så kan man inte garantera sig emot det. Det skulle ju vara väldigt allvarligt.

Inget krav på närproducerat

Skolköket Kleins Kitchen som levererade de utpekade kötträtterna till drabbade skolor gick på onsdagen ut med information om att de kommer byta till svenska och nordiska råvaror. På andra håll har frågan om att köpa mer närproducerat lyfts.

Hur stor andel av maten i Täbys skolor är närproducerad?

– Vi har inte närproducerat som ett krav i den upphandlingen som vi gjorde förra året och som börjar gälla den 1 januari, säger Patrik Forshage.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.