ANNONS

Granskning av villor kostade 1,3 miljoner

Efter Lokaltidningen Mitt i:s avslöjanden om att tjänstemän hade gräddfil till kommunens villor tillsattes flera externa granskningar.

Nu har skattebetalarna fått notan.
ANNONS

I höstas avslöjade Lokaltidningen Mitt i att tjänstemän på kommunen hade fått tillgång till sommartorp och villor, så kallade exploateringsfastigheter, via en bostadskö som var helt okänd för allmänheten.

Hyrorna var lågt satta och hade i en del fall till och med sänkts när tjänstemän flyttat in i husen och skrivit hyreskontrakt.

En villa på 180 kvadratmeter hade en kallhyra på 6 000 kronor i månaden och en villa på 108 kvadratmeter i centrala Huddinge hade en kallhyra på 4 500 kronor, med sophämtning inkluderad. En chef på kommunen hyrde också ett sjönära torp av sin egen avdelning, för 500 kronor i månaden.

Kommunvillorna hade dessutom renoverats för stora summor, kostnader som ingen hade riktig koll på hos kommunen.

Reaktionerna från både läsare och politiker lät inte vänta på sig. Samtidigt tillsattes flera externa granskningar som skulle gå till botten med turerna kring kommunvillorna.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen passade på att låta konsultbolaget EY granska kommunens skötsel av arrendegårdarna, som det också visade sig finnas en del frågetecken kring.

Slutsatsen blev sammantaget att delar av kommunen hade stora problem med sin kultur- och värdegrund.

Nu har notan för samtliga granskningar kommit från konsultbolagen EY och NAI Svefa.

Skattebetalarnas kostnad för kommunens slarv landar på drygt 1,8 miljoner kronor. Av de pengarna gick cirka 1,3 miljoner kronor till granskningen av kommunvillorna och 560 000 kronor till den av arrendegårdar, visar Mitt i:s genomgång av konsultfakturor.

ANNONS

– Det är klart att det är mycket pengar, men i det läge vi var i så var vi i tvungna ta in externa granskare. Vi kunde inte granska oss själva i det läget, säger kommundirektören Vesna Jovic.

Granskningen växte också under tiden man tittade på kommunvillorna, menar hon.

– När vi såg hur det låg till med exploateringsfastigheterna så fanns det skäl att titta mer på bredden, säger Vesna Jovic.

Var det väl investerade pengar?

– Det är alltid en avvägning man får göra, vi vill ha så mycket som möjligt för så lite kostnad som möjligt. Men jag tycker att det var välinvesterat. Både för framtiden och för att få klarhet i vad som skett, ­säger Vesna Jovic.

ANNONS