ANNONS

Granskning: Inget fel med dubbla arvoden

Det var inte fel av Järfällahus att arvodera styrelseordföranden, säger KPMG.
Det var inte fel av Järfällahus att arvodera styrelseordföranden, säger KPMG.
När det uppdagades att Mikael Jämtsved (MP) fått betalt både för sitt jobb som kommunalråd, och som styrelseordförande i Järfällahus, bestämde kommunfullmäktige oväntat att starta en utredning. Utredningen är nu klar, och enligt konsultfirman KPMG, som genomfört den, begicks inga felaktigheter.
ANNONS

Inga fel begicks när Mikael Jämtsved (MP) fick betalt både för sitt arbete som kommunalråd, och som styrelseordförande i Järfällahus AB. Det slår konsultbolaget KPMG fast i en utredning som presenteras för kommunstyrelsen under måndagens sammanträde.

Oenighet om reglerna bakom kontrovers

Det var i somras det kom fram att Mikael Jämtsved (MP) fått dubbla ersättningar. Sammanlagt var omkring fyrahundra tusen kronor, utbetalda över två år, omtvistade. Koalitionen menade att utbetalningarna inte varit felaktiga, men att de borde vara det – och gjorde en regeländring.

Det har inte tidigare varit ett kommunalråd som haft både de här rollerna samtidigt, så min tolkning är att ingen tänkte på detta helt enkelt.

Agneta Karlsson (S), ordförande i arvodeskommittén, juni 2017.

Oppositionen menade å andra sidan att regelverket redan gjorde de dubbla utbetalningarna felaktiga. I regelverket var det formulerat så att inga andra ersättningar skulle utgå för ett kommunalråd med mer än 50 procents arvodering. Men oppositionen och koalitionen var oense om huruvida regeln omfattade även de kommunalt ägda bolagen.

ANNONS

KPMG: Tillåtet för Järfällahus att arvodera

Då krävde oppositionen att en extern utredning skulle tillsättas, vilket kommunfullmäktige röstade igenom, något oväntat. Under måndagskvällen presenteras den i kommunfullmäktige – och konsultbyrån KPMG har alltså gjort bedömningen att inga fel begåtts.

KMPG skriver i sin rapport att den inte undersöker huruvida betalningarna varit skäliga, utan bara om de följt gällande regelverk. Enligt konsultbyrån fanns inget i Järfällahus regler som motsvarade kommunens egna regler – och därför var det tillåtet att betala styrelseordföranden.

Sedan förändringarna i regelverket som gjordes i juli är det inte längre tillåtet att ta emot dubbla arvoden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.