Gräsklippning på kyrkogården – ett hästjobb

– Vid första ögonkastet ser det ut som vi bara slår gräs men det handlar om mångfald, säger Lars Wiqvist från Järva trädvårdscenter.
På Ulriksdals begravningsplats pågår naturvård som förr i tiden. Kyrkogårdsförvaltningen i Solna vill värna om den biologiska mångfalden och har tagit hjälp av Järva trädvårdscenter för skötseln av ängarna.
De nordsvenska hästarna Boyar och Carltex lunkar fram i solskenet. På slåttermaskinen bakom dom sitter Annelie Sjödin och styr. I bakgrunden hörs bruset från motorvägen men här på ängen ilar fjärilar och humlor från blomma till blomma.
Hästarna Boyar och Carltex. Foto: Åsa Sommarström.
– Slåtter av det här slaget gynnar de små fina örterna som annars kvävs när högt gräs tar över, säger Annelie Sjödin. De i sin tur ger nektar till bin, humlor och fjärilar.
Fördelen med hästar är att de är lättare än maskiner som kan komprimera marken så att den blir hård.
Lars Wiqvist slår med lie. Foto: Åsa Sommarström
Gör en växtlista
Lars Wiqvist går med lie och slår runt träden där hästarna inte kommer åt.
– Vi slår här med hjälp av hästar för femte året i rad. Nu ska vi kika lite idag och se om några växter har tillkommit sedan tidigare år. Vi gör en växtlista. Ju längre växtlistan blir desto gladare blir vi.
En hässja är en slags torkställning. Foto: Privat
– Jag ser bara härifrån där jag står Kärringtand, olika sorters klöver, Stormåra och Gulmåra. Det är ganska vanliga växter på en äng men ändå viktiga för insekterna.
– Men här ser jag en Åkervädd. Det är en tydlig indikation på att vi är på rätt väg.
Åkervädd. Foto: Åsa Sommarström
Höet som slås räfsas upp och läggs upp på en traditionell hässja och torkas. Det blir delikat middag för rådjuren och hararna att till vintern.