ANNONS

”Inför gratis mensskydd i Solnas skolor”

"Mens ska inte vara en klassfråga", skriver Vänsterpartiet. På bild Linda Cigéhn (V).
"Mens ska inte vara en klassfråga", skriver Vänsterpartiet. På bild Linda Cigéhn (V).
Gratis bindor och tamponger i kommunens skolor och på ungdomsmottagningen – det föreslår Vänsterpartiet i Solna.
Idag lämnar de in en motion med budskapet.
ANNONS

Mensen kan komma plötsligt, men kostnadsfri tillgång till mensskydd garanterar att ingen tjej uteblir från skolan på grund av mens.

Att erbjuda mensskydd i skolorna är också en trygghet för den som inte har råd eller möjlighet att köpa själv – det bidrar till en mer jämlik hälsa, det skriver Vänsterpartiet i ett pressutskick.

– Jag minns själv när mensen kom, mitt under en lektion och hur jobbig den dagen var. Om det hade funnits gratis mensskydd hos skolsyster hade jag tacksamt gått dit för att hämta mig ett trosskydd, och sluppit skamkänslorna och rädslan för blodfläckar på byxorna, säger Linda Cigéhn, fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet.

Idag, måndag den 28 maj, uppmärksammar partiet Internationella mensdagen genom att lämna in en motion om gratis mensskydd i Solnas skolor och på ungdomsmottagningen.

Att även tillhandahålla bindor och tamponger på ungdomsmottagningen menar man kan ha positiva effekter: ”Det ökar chansen att ungdomar besöker ungdomsmottagningen, vilket gör att de vet var de ska vända sig om de har andra frågor kring sex, samlevnad, fysisk och psykisk hälsa”, skriver partiet. 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.