Gratis mat för minskat svinn – nu i Sjöstaden

Icahandlare Thomas Widlund hörde talas om Food2change och kontaktade dem på en gång.
Icahandlare Thomas Widlund hörde talas om Food2change och kontaktade dem på en gång.
Att rädda mat från att slängas och istället låta butiker skänka bort den gratis till dem som behöver. Det är idén bakom Food2change. Ica Sjöstaden blir nästa butik att hoppa på.

– Det känns underbart att ha hittat den här lösningen, det gör ont i kroppen att slänga sådant som skulle kunna komma till användning, säger Icahandlaren Thomas Widlund.

Den bärande tanken för Food2change är att minska matsvinnet och samtidigt underlätta för dem som har svårt att få pengarna att räcka månaden ut. Volontärorganisationen startade i Västerås  i maj förra året. Hittills har man räddat mat för omkring en miljon kronor från att slängas i butiker runt om i landet. Thomas Widlund hörde talas om Food2change och kontaktade dem på en gång.

– Vi sågs, gjorde ett schema och körde igång direkt och det har verkligen flutit på bra de här första två veckorna.

Väljer att lita på människor

Matutdelningen funkar så att den som tjänar mindre än 13000 kronor i månaden före skatt kan bli medlem. Som medlem betalar man 500 kronor per halvår och kan hämta en gratis matkasse värd omkring 200 kronor varje vecka.

– Medlemmarna kan vara fattigpensionärer, arbetslösa, föräldralediga, ensamstående eller frilansar. Det räcker med att fylla i vårt medlemsformulär, vi kollar inte upp om folk ljuger om sin inkomst utan väljer att lita på människor, berättar Anna Lindbäck, en av tre grundare till Food2change.

Butiken gallrar ut varor, som annars skulle kastas. Till exempel kantstötta eller felmärkta förpackningar, frukt med skönhetsfläckar eller konstig form eller färskvaror som närmar sig bäst före-datum.

– Volontärer kommer till butiken och packar varorna och sedan hämtas de av medlemmarna. Vi kallar medlemmarna för hjältar, för de är hjältar som hjälper till att minska svinnet, säger Anna Lindbäck.

Hoppas kunna fortsätta

Om ett par timmar har det blivit dags för en av veckans matutlämningar på Ica Sjöstaden. Icahandlaren Thomas Widlund  hoppas att de kan fortsätta samarbetet och att fler butiker följer efter.

– Fullgoda varor med avskavda etiketter eller frukt med skönhetsfläckar är otroligt svåra att sälja, även om vi sänker priset. Vi i branschen har liksom fått acceptera svinn och jag känner en så stor lättnad över att slippa slänga. Personalen med. Och många kunder har gjort tummen upp i sociala medier.

Fakta

Volontärorganisationen Food2change

Startade i maj 2016 i Västerås.

Finns i sammalangt 18 butiker i åtta städer i hela landet (Umeå, Kumla, Västerås, Avesta, Stockholm, Göteborg, Lund och Malmö)

I stockholm samarbear just nu fyra butiker med Food2change. Här finns ungefär 10 volontärer och 90 medlemmar, så kallade ”hjältar”.

Källa: Food2change