Gratis på sju av Norrmalms museer

På fredag öppnar utställningen "…och natten kom" med verk av Torsten Jurell på Dansmuseet. Jurell har ateljé i Birkastan.
På fredag öppnar utställningen "…och natten kom" med verk av Torsten Jurell på Dansmuseet. Jurell har ateljé i Birkastan.
Från och med nästa vecka, den 1 februari, slipper man betala inträde på en rad statliga museer. Nu slopar även Dansmuseet entréavgiften.

Av de 17 museer som omfattas av reformen ligger sex på Norrmalm: Hallwylska, Medelhavsmuseet, Moderna, Arkitektur- och designcentrum, Nationalmuseum och Östasiatiska.

80 statliga miljoner finansierar reformen, som syftar till att ge fler möjlighet att ta del av den kulturskatt som museerna förvaltar.

Nu ansluter sig nu också Dansmuseet till idén. Det ligger också på Norrmalm och därmed kan vi glädjas åt sju gratismuseer i stadsdelen. Museet ingick inte bland dem som omfattades av reformen men slopar nu ändå entréavgiften.

– Det känns självklart för oss att införa fri entré till vår permanenta utställning, museets kärna. Det ökar tillgängligheten i enlighet med regeringens direktiv. Förhoppningsvis blir det lättare att nå personer som inte lika självklart kommer hit, säger museichefen Erik Näslund.

Dansmuseet lyder under Dansmuseifonden och verksamheten finansieras av staten och Rolf de Marés minnesfond.