Bakterier gör att simskolan tvingas flytta

På Kanaanbadet är det gratis simskola vecka 31 och vecka 32.
På Kanaanbadet är det gratis simskola vecka 31 och vecka 32.
Den kostnadsfria simskolan skulle hålla till på Maltesholmsbadet i augusti.
Men nu flyttas den till Kanaan på grund av bakterierna.

Som Lokaltidningen tidigare har berättat så planerades kostnadsfri simskola vid Maltesholmsbadet senare i sommar. Men nu tvingas simskolan flytta. De höga bakteriernivåerna sätter stopp.

Staden avråder från bad på östra delen av badet hela sommaren. De senaste fyra somrarna har proverna från badet varit så dåligt att staden måste avråda från bad där enligt EU:s regler.

Därför flyttar nu simskolan från Maltesholmsbadet till Kanaanbadet. De är de två första veckorna i augusti, vecka 31-32, som simskolan äger rum på totalt fem badplatser i staden: Kanaanbadet, Flatenbadet, Farsta strandbad, Sätrabadet och Tanto strandbad.

Det var efter en drunkningsolycka i slutet av maj 2012 som staden bestämde sig för att starta med gratis simundervisning på somrarna. En kvinna och hennes barnbarn vid drunknade då vid Sätrabadet. Kvinnan var och badade med sina två barnbarn, som kom ut på för djupt vatten. När hon skulle försöka att rädda dem hamnade hon själv under vatten och drunknade. Den yngsta pojken fördes med ambulans till sjukhus, men avled på natten. Det andra barnbarnet klarade sig utan fysiska skador.

Sedan den sommaren har staden erbjudit gratis simskola under en vecka varje sommar. Förra året utökades perioden till flera veckor, så även med inriktning på nyanlända barn och unga.

Nybörjarkurser även för ungdomar

För de mindre barnen, 5-7 år, finns en nybörjarkurs klockan 10 på förmiddagarna och en fortsättningskurs klockan 11. Dessutom finns en nybörjarkurs för barn i åldrarna 8-14 klockan 13 och en nybörjarkurs från 14 år kl 14. Undervisningen sker måndag till fredag.

För många barn är sommarsimskolan en viktigt komplement till simundervisningen i skolan. I årskurs 6 behöver eleven vara simkunnig för att få godkänt i idrott. Det innebär att kunna simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge. Att vara simkunnig i öppet vatten är mer krävande än att simma i en inomhuspool. Det är också vid strandbaden som de flesta drunkningsolyckorna sker, därför är det extra bra att lära sig att simma i öppet vatten.