Ingen gratis lunch för polis – kan vara muta

Förslaget om att låta poliserna äta gratis på Haninges skolor har fått tummen ner av kommunen.
Det blir ingen gratis skolmat på Haninges skolor för polisen.
Låt Haninges poliser äta gratis på Haninges skolor – det föreslog en Haningebo i ett medborgarförslag inför året. Men kommunen menar att det kan ligga alltför nära mutbrott och ger tummen ner. Däremot öppnar man för poliser att betala för lunchen på skolorna.

”Det skulle gynna vårt samhälle då de skulle etablera kontakt med kommunens ungdomar och kanske förebygga att några ungdomar hamnar på fel väg…”, skrev Haningebon i sitt medborgarförslag om att låta poliserna äta gratis på Haninges skolor.

Det omtalade – och populära – medborgarförslaget fick en mängd kommentarer på Mitt i Haninges facebook.

”Fantastiskt förslag! Tror att det e en win/win-situation! Med allt som har hänt sista tiden på olika skolor osv! Polisen syns bland våra ungdomar o lär känna igen dom osv! Vilken sjukt bra idé!!”, skrev Louise.

”Jättebra idé! Skolbarnen blir nog starkare av att äta med poliser, brandmän, pensionärer och vårdpersonal”, skrev Pernilla.

Men nu har kommunen besvarat medborgarförslaget – med ett nej.

I gråzonen för mutbrott

Förslaget anses enligt utbildningsförvaltningen ligga i en gråzon för mutbrott och kommunens kompetens, och det skulle betyda att man skulle driva en form av restaurang för polisen när primära syftet är att servera eleverna lunch, menar utbildningsförvaltningen i sitt svar.

En lösning skulle däremot kunna vara att grund- och förskolenämnden inför samma typ av lunch som i dag finns för pensionärer, som i dag kan äta på fyra av kommunens grundskolor samt på gymnasieskolan, om det finns intresse från polisen, skriver dock också utbildningsförvaltningen.

”Det är därför viktigt att att det är rektorn som bestämmer hur samarbetet ska ske och att polismyndigheten ställer sig positiv till ett sådant samarbete”, skriver man.

I dag kan pensionärer alltså äta lunch på Brandbergsskolan, Fredrika Bremer-gymnasiet, Ribbyskolan, Runstensskolan och Vendelsömalmsskolan.

Tio lunchkuponger kostar en pensionär 460 kronor. Kupongerna säljs på Haninge kulturhus, Fredrika Bremer-gymnasiet och Parkvillans seniorcentrum i Västerhaninge.

Mitt i Haninge frågade Ylva Thomasson, kommunpolis i Haninge, hur lokalpolisen såg på förslaget när Mitt i Haninge berättade om det tidigare i år.

– Allt beror på hur arbetsdagen ser ut. Det kan ju vara lämpligt vid tillfällen beroende på hur uppdragen ser ut. Men vi skulle inte äta gratis, utan till självkostnadspris, sade Ylva Thomasson då.