ANNONS

Gratis wifi på gång i Botkyrka

I framtiden kommer du kanske kunna koppla upp din mobil, läsplatta eller bärbara dator mot wifi på gator och torg.
I framtiden kommer du kanske kunna koppla upp din mobil, läsplatta eller bärbara dator mot wifi på gator och torg.
Gratis wifi på gator, torg och i parker? Ett förslag om att undersöka möjligheten ser ut att vinna gehör i kommunstyrelsen.
ANNONS

Förslaget att inleda en förstudie som ska visa om det är möjligt att ge Botkyrkaborna gratis wifi på allmänna platser ska upp i kommunstyrelsen nästa måndag. Bakom förslaget står kommunledningen och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin, men idén kommer ursprungligen från Liberalerna.

– Det vore kul om vi kunde bli bland de första kommunerna i landet att erbjuda det här. I moderna samhällen ska folk kunna träffas även via nätet, säger gruppledaren Lars Johansson.

Han berättar att han fått positiv respons även privat.

– Folk tycker det vore bra att kunna koppla upp sig när de exempelvis sitter i Storvretsparken.

Enligt förslaget till svar på kommunstyrelsemötet på måndag ska kommunen inleda en förstudie som ska visa i vilken omfattning detta är möjligt och eventuella konsekvenser av det. Men det finns redan kommuner i Sverige som har gratis wifi i offentliga miljöer. Först ut var Helsingborg.

– Jag hoppas det ska vara tillgång till wifi i så stor utsträckning som möjligt, säger Lars Johansson.

Men det finns kritiker. Centerpartiets gruppledare Robert Steffens är en av dem. I ett skriftligt uttalande påtalar han att gratis wifi inte tillhör kommunens kärnuppdrag. Steffens menar också att kommunen förstör för företagen genom att erbjuda wifi på allmänna platser.

Konkurrensverket medgav dock i december att kommunerna erbjuder gratis wifi på avgränsade platser i en utsträckning så att det inte missgynnar de privata teleoperatörerna. I en debattartikel hos tidningen Dagens Industri skriver Konkurrensverkets och Post- och telestyrelsens generaldirektörer Dan Sjöblom och Göran Marby att ”beslutet kan omprövas om agerandet får en betydande marknadspåverkan, till exempel om wifitjänsten byggs ut eller om trafikmängderna ökar.”

Enligt förslaget som ska upp hos kommunstyrelsen kommande måndag är det kommunfullmäktige som har sista ordet i frågan. Beslutar de om att inleda en förstudie så är målet att förstudien ska vara återrapporterad till fullmäktige senast den sista juni.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.