ANNONS

Gratisparkering kan slopas i september

Kungsängen kan delas in i fyra nya p-zoner
Kungsängen kan delas in i fyra nya p-zoner
P-platserna i centrala Kungsängen missbrukas - och nu vill kommunen strama åt reglerna.

Enligt ett förslag till kommunfullmäktige införs p-avgifter i centrum i september.
ANNONS

Parkeringsproblemen i centrala Kungsängen har varit en het politisk fråga i flera år – och situationen blir inte bättre. Bristen på p-platser på infartsparkeringen intill pendeltågsstationen i Kungsängen gör att många ställer bilen i centrum.

Dessutom gör de dyra boendeparkeringarna på exempelvis Bergvägen att många ”fuskar” och parkerar gratis i centrum.

Nu kommer ett nytt förslag för att lösa parkeringsproblemen – och det lär slå hårt mot många Kungsängenbor.

Om förslaget klubbas i kommunfullmäktige imorgon, onsdag, införs p-avgifter i hela centrala Kungsängen från och med 1 september.

– Det här är ett sätt att platserna används som det är tänkt. Centrum är till för de som ska besöka butiker och service. I dag är det inte ovanligt att folk som arbetar i kommunen parkerar i centrum. Efter tre timmar går de ut och snurrar på p-skivan, säger Mathias Rantanen, samhällsbyggnadschef i Upplands-Bro kommun.

Fyra nya p-zoner

Enligt förslaget ska Kungsängen delas in i fyra parkeringszoner med olika avgifter.

Zon A: P-platserna vid torget och Furuhällsplan ska användas för korta besök: Avgift på 5 kronor i timmen klockan 8-18 på vardagar. Maxtid för parkering: tre timmar.

Zon B: Parkeringsplatserna vid Ringvägen och Bergaskolan ska användas för längre besök. Avgift på 2 kronor i timmen klockan 8-18 på vardagar. Maxtid för parkering: 24 timmar.

ANNONS

Zon C: Infartsparkeringar ska användas av pendlare med SL-kort. P-platsen blir avgiftsfri för pendlare med månadskort. För övriga gäller en avgift på 5 kronor i timmen klockan 8-18 på vardagar.

Zon D: Mer avlägsna p-platser, som den vid Ekensbergsvägen (gamla Volvotomten), Gröna Udden och delar av Strandvägen och parkeringar för rörelsehindrade ska vara avgiftsfria. Maxtid för parkering är 24 timmar, med vissa undantag.

Upplands-Bro kommun

Enligt förslaget ska det kosta fem kronor i timmen att parkera i centrum under vardagar klockan 8-18, med en avgiftsfri första timme. De mer avlägsna platserna får en avgift på 2 kronor i timmen.

Pendlare med 30-dagars SL-kort ska kunna parkera gratis intill pendeltågsstationen. Dessutom planeras för att bygga fler p-platser på parkeringsdäcket – en åtgärd som kan kosta mellan 20 och 100 miljoner kronor.

– Det är ofrånkomligt. I Kungsängen finns inte så många andra ytor att bygga på, säger Mathias Rantanen.

Paketet beräknas kosta runt 2 miljoner kronor med extra driftskostnader på 230 000 kronor per år.

Trots det lär utgifterna ha betalat sig redan under det första året. Kommunen kan tjäna mellan 1,8-3 miljoner kronor om året på de nya avgifterna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.