Grattis alla skottårsbarn – nu fyller ni på riktigt

Stort grattis till de 21 Danderydsbor som har sin riktiga födelsedag på måndag.

De är nämligen alla skottårsbarn och har all anledning att fira lite extra i år. Mitt i Danderyd har stämt av läget med två av dem.

Helene Hedenstrand, snart 28 år, från Djurshom är en av alla som har möjlighet att festa ”på riktigt” på måndag, då rätt datum infinner sig det här året, nämligen den 29 februari.

– Det blir nog en hel del firande. Men på fredag och lördag så att jag hinner med alla vänner. Jag tror faktiskt att måndagen blir den lugnaste dagen. Eller jag kanske borde passa på då med, nu när det ändå är skottår, säger hon.

Helene berättar att när hon var yngre firade familjen alltid på den 1 mars när det inte var skottår.

– Sen var det ju såklart lite extra när det väl var skottårsdagen och man faktiskt hade en riktig dag att fira på. Lite skönt på något sätt också, man slapp det där ”när ska man fira dig då?”, säger hon.

Händer det att folk kommenterar det?

– Nja. Oftast tycker de väl bara att det är coolt och undrar vad det står i mitt pass, säger Helene Hedenstrand.

Av skottårsbarnen i Danderyd är åtta kvinnor och 13 män.

Till den senare kategorin hör Stocksundsbon Ove Törring, som fyller 68 på måndag.

Han minns hur det kunde vara åren mellan skottåren.

– Haha. Det var ett jävla problem alltså. Jag ville fira den 28 februari, eftersom jag inte ville vänta på paketen. Men mamma sa att jag inte var född då, så jag fick vänta till den första mars, säger Ove Törring.

Han berättar att det kändes lite snopet eftersom han trots allt var född i februari, men betonar samtidigt att hans mamma var duktig på att ställa till med kalas oavsett vilket datum de firade honom.

Genom åren har det speciella datumet kommit till användning för honom.

– Jag föreläser rätt mycket och då kan det vara kul att kunna bränna av något om det. Nyligen föreläste jag för lite drygt 150 personer och då sa jag: ”jag är troligen yngst i den här salen, jag fyller nämligen 17 år i februari”. Det var kul att kunna unna sig eftersom jag precis gått i pension.

Känner du dig som 17 år?

– Nja. Eller på något sätt gör jag det. Livet går så väldigt fort, jag är läkare och har jobbat hårt alla år, så från jag var 17 år till nu tycker jag egentligen inte att det har gått så lång tid. Men jag minns när jag var 17 år, då tänkte man att en som var 30 år var nära rullatoråldern, säger Ove Törring och fortsätter:

– Vi hade en scoutledare på den tiden, han var 30 år och jag minns att vi tänkte: ”hur kan man bli så gammal?”. Nu är jag själv mer än dubbelt så gammal.