Grattis cyklister nu blir pumparna fler

Sara Johansson, som cyklar varje dag välkomnar fler cykelpumpar i kommunen.
Sara Johansson, som cyklar varje dag välkomnar fler cykelpumpar i kommunen.
Under hösten flyttas cykelpumpen från Sundbybergs torg. Den har även fått sällskap av tre pumpar till runt om i Sundbyberg, och fler kan det bli.

En cyklist som ofta tar vägen runt Lötsjön önskade sig, i ett medborgarförslag, en pump längs med Ursviksvägen intill sjön.

Någon pump vid Lötsjön syns ännu inte till, däremot har kommunen satt upp tre pumpar på andra platser runt om i Sundbyberg.
Vid Storskogstorget intill Näckrosens t-bana, på Hallonbergsplan och vid Duvbo tunnelbanestation kan man nu pumpa däcken för hand.

Pumpen i city byts ut

Sundbybergs fjärde cykelpump som står i centrum har fått en hel del klagomål och fungerat dåligt. Under hösten kommer man därför att flytta den en bit och även sätta in en manuell pump även här i stället för en kompressor som det varit nu, förklarar Robert Olofsson, trafikplanerare på Sundbyberg stad.

– Det har varit en massa strul med den så den kommer att bytas ut någon gång i slutet på året. Manuella pumpar är mycket driftsäkrare.  Pumpen kommer att hamna närmare torget och framtidspaviljongen intill cykelparkeringen som vi ska bygga där, förklarar han.

Cykelpumpen i Sundbyberg city kommer att flyttas och ersättas av en manuell pump i höst. Foto: Maria Lilja

Ursvik och Rissne på tur

Sara Johansson som dagligen cyklar från Mariehäll till tunnelbanan i Sundbyberg centrum och hade ingen koll på att pumpen i city ens fanns.
”Jag hade behövt en cykelpump många gånger.”
– Jag hade behövt en cykelpump många gånger. Hade jag känt till den här så hade jag absolut använt den. Nu cyklar jag oftast förbi en cykelhandlare och fyller på med luft varannan månad. Men det hade nog behövts oftare för att det inte ska gå så trögt att cykla, säger hon.

Fler pumpar kan dock bli aktuella i framtiden, troligen i västra Sundbyberg berättar Robert Olofsson.

– Varken Rissne eller Ursvik har någon nu. Det finns en ambition om att sätta upp fler pumpar, men inget beslut taget än, säger han.

Hade Sara Johansson fått önska så hade det även satts upp pumpar utanför till exempel matbutiker och platser där folk ofta är.

Fler pumpar på gång

”De ska vara lättillgängliga och gärna i kollektivtrafiknära lägen.”

Stefan Bergström (C) ordförande i stadsmiljö-och tekniska nämnden menar att man ständigt jobbar för att underlätta cykling och att fler pumpar kan bli aktuella vid till exempel t-banestationerna.

– Men även vid till exempel motionsspår, intill entrén till simhallen och idrottsplasten. De ska vara lättillgängliga och gärna i kollektivtrafiknära lägen, säger han.