ANNONS

Grattis, Friends arena, 4 år idag!

Friends arena var gul och blå på invigningskvällen.
Friends arena var gul och blå på invigningskvällen.
Idag är det på dagen fyra år sedan den stora invigningsfesten hölls på Friends Arena. Kronprinsessan Victoria höll invigningstalet och sedan dess har ett pärlband av kända artister uppträtt här – och miljontals personer besökt arenan såklart.
Men ekonomin är det sisådär med.
ANNONS

Det är en ekonomiskt tilltufsad Friends Arena som idag fyller 4 år. Arenan, som ska ha kostat runt 3,5 miljarder kronor att bygga, närmar sig 1 miljard kronor i förlust för driften av arenan sedan 2012.

Skrytbygget ersatte klassiska Råsundastadion hösten 2012 och har sedan dess varit såväl svenska landslagets som AIK:s hemmaplan. Sedan 2014 sköts driften av det franska bolaget Lagardere, som även äger en del av arenan tillsammans med Solna Stad, Svenska Fotbollförbundet, Folksam, Fabege, Jernhusen och Peab.

För Solnas skattebetalare, som äger 16,7 procent, kostade Friends Arena ifjol 45 miljoner kronor.

Men även om ekonomin är kärv är publiksuccéerna stora. Fler än 40 konserter har ägt rum på arenan, störst i år kanske Beyoncé som spelade i juli. Publikrekordet innehar har dock The Boss – Bruce Springsteen – som 2013 spelade inför 56 840 besökare, tätt följd av hårdrockarna i Iron Maiden, 56 613, som som även de spelade sommaren 2013.

Det enskilt mest besökta evenemanget på Friends Arena står också Springsteen för, med sina tre konserter 2013 som besöktes av cirka 167 000 personer.

Nästa år gästar Depeche Mode och Ariana Grande och den 24 maj är det UEFA Europa League-final. Innan dess ska såklart en nya glittrande final i Melodifestivalen 2017 äga rum.

Fakta

Andra som dragit storpublik till arenan

Zlatan Ibrahimovic har i landslaget gjort 20 mål på Friends Arena, vilket är nästan hälften av de totalt 42 mål som herrlandslaget gjort under sina 21 landskamper på hemmaplan.

AIK Fotboll har inför dagens match stått för totalt 128 mål och sammanlagt lockat en publik på över 1,2 miljoner. AIK har också haft sin bästa allsvenska publiksiffra för en hemmamatch på Friends Arena, med 43 713 åskådare i oktober förra året mot IFK Göteborg.

Sedan 2014 är Sweden International Horse Show ett återkommande evenemang med en snittpublik på dryga 87 000 besökare och över 300 hästar.

Källa: Friends arena
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.