Grattis på er dag, Tyresökvinnor!

Zandile Lunga-Karlsson, 34, Tyresö:  – Riksdagspolitikern Barbro Westerholm (L), för hennes stora och viktiga arbete om våra viktiga hälsofrågor. Hon är över 80 år och är fortfarande lika driven. Och så min svärmor Annelie Karlsson, hon har blivit min underbara extramamma som jag själv saknar i Sverige.
Zandile Lunga-Karlsson, 34, Tyresö: – Riksdagspolitikern Barbro Westerholm (L), för hennes stora och viktiga arbete om våra viktiga hälsofrågor. Hon är över 80 år och är fortfarande lika driven. Och så min svärmor Annelie Karlsson, hon har blivit min underbara extramamma som jag själv saknar i Sverige.
Monika Eklund, 82, Tyresö:  – Min mamma Maria Bryntesson, som inte lever längre. Jag har aldrig känt en mer underbar person än hon och jag saknar henne. Jag har fortfarande så fina gamla minnen kvar av henne från min tid som ung flicka hemma i Arvika.
Monika Eklund, 82, Tyresö: – Min mamma Maria Bryntesson, som inte lever längre. Jag har aldrig känt en mer underbar person än hon och jag saknar henne. Jag har fortfarande så fina gamla minnen kvar av henne från min tid som ung flicka hemma i Arvika.
Maria Österberg, 32, Tyresö:  – Min mamma Eva Blomqvist. Inte bara för att hon är min mamma, och har kontroll på allt och alla, utan för att hon gör ett sånt jobb som privat dagbarnvårdare. Hon är omtyckt i barnomsorgen.
Maria Österberg, 32, Tyresö: – Min mamma Eva Blomqvist. Inte bara för att hon är min mamma, och har kontroll på allt och alla, utan för att hon gör ett sånt jobb som privat dagbarnvårdare. Hon är omtyckt i barnomsorgen.
Kaja Soto, 59, Haninge:  – Marika, min samordnare på Lindalens hemtjänst här i Tyresö, där jag jobbar. Hon ställer alltid upp, ger aldrig upp, hon gör att vi orkar. Marika är en klippa.
Kaja Soto, 59, Haninge: – Marika, min samordnare på Lindalens hemtjänst här i Tyresö, där jag jobbar. Hon ställer alltid upp, ger aldrig upp, hon gör att vi orkar. Marika är en klippa.
Martine Törnquist, 42. Fornudden, Tyresö:  – Kronprinsessan Victoria. Hon är född in i en speciell värld, men har ändå alltid jobbat för den lilla människan. Jag har alltid haft intrycket att hon har sunda synpunkter, och att hon har fötterna på jorden. Och såklart säger jag grattis till den lille prinsen!
Martine Törnquist, 42. Fornudden, Tyresö: – Kronprinsessan Victoria. Hon är född in i en speciell värld, men har ändå alltid jobbat för den lilla människan. Jag har alltid haft intrycket att hon har sunda synpunkter, och att hon har fötterna på jorden. Och såklart säger jag grattis till den lille prinsen!
Sofia Päivärinne, 31, Tyresö:  – Min mor Lena Persson som bor kvar hemma i Norrköping. Hon har alltid varit en otroligt stark och varm kvinna. Jag beundrar henne väldigt mycket.
Sofia Päivärinne, 31, Tyresö: – Min mor Lena Persson som bor kvar hemma i Norrköping. Hon har alltid varit en otroligt stark och varm kvinna. Jag beundrar henne väldigt mycket.
Susan Olander, 50, Cindy Johansson, 2, och Kim Larsson Bladh, 25, Tyresö:  – Astrid Lindgren, eller egentligen Pippi Långstrump. Nu är jag mormor och återupplever Pippi igen när jag läser för mitt barnbarn. Pippi är en stark kvinna som går sin egen väg, säger Susan.  – Pippi! säger Cindy.  – Mamma Susan. Hon är driven, fullföljer sina drömmar, ser aldrig några hinder, säger Kim.
Susan Olander, 50, Cindy Johansson, 2, och Kim Larsson Bladh, 25, Tyresö: – Astrid Lindgren, eller egentligen Pippi Långstrump. Nu är jag mormor och återupplever Pippi igen när jag läser för mitt barnbarn. Pippi är en stark kvinna som går sin egen väg, säger Susan. – Pippi! säger Cindy. – Mamma Susan. Hon är driven, fullföljer sina drömmar, ser aldrig några hinder, säger Kim.
Internationella kvinnodagen? Äh, nu utropar vi på Mitt i Tyresö den lokala kvinnodagen i stället. Här är Tyresökvinnorna våra läsare tycker är häftigast – och som vi hyllar lite extra i dag.

Grattis, alla Tyresökvinnor! Detta är er dag!

Ett antal Mitt i-läsare tog dessutom chansen och svarade på vår uppmaning att tipsa om kvinnor som bör få lite extra uppmärksamhet.

En av många kandidater har vi fastnat för är cancerforskaren Johanna Hasmats, 34. Hon bör hyllas lite extra i dag, tycker hennes vän Malin Eckerbrandh.

– Johanna tränar som en tok, dygnet runt kan man tro, och är den smartaste människa jag någonsin träffat. Dessutom är hon alltid glad. Det måste vara alla endorfiner, säger Malin Eckerbrandh.

Tyresös starke man Fredrik Saweståhl (M) vill lyfta fram alla kvinnor som jobbar för kommunen, ”som finns där för att göra Tyresö bättre varje dag, och bland annat har bidragit till att göra Tyresö till en av Sveriges bästa skolkommuner och sett till att vi har rekordlåga siffror för försörjningsstöd.”

”Maggan”, som vi träffar i Tyresö centrum, väljer en kollega:

– Jag säger Gunny Bäckström, en socialchef i kommunen inom funktionsnedsättningsområdet och individ- och familjeomsorgen. Hon har haft skinn på näsan i så många år, och är dessutom attraktiv.

Mikaela Boström säger kompisen Lisbeth Sjöberg.

– En extra morsa, en bästa polare, en duktig hundförare och väktare. En helt klart grym människa! Alltid ett samtal bort‬.

Anita Mattsson (S), oppositionsrådet i Tyresö, hyllar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder, som kommer från Tyresö.

– Marie har varit en förebild sedan tonåren. Hon blev tidigt politiskt aktiv, den yngsta ledamoten i skolstyrelsen då. Hon har varit en nytänkande och samarbetsinriktad kommunpolitiker med fötterna på jorden. Hon har skinn på näsan och är samtidigt den mest varma och generösa kvinna jag känner. Nu är hon ordförande för en av landets största föreningar, med över en halv miljon medlemmar. Jag tror att Marie är helt orädd för stora utmaningar, säger Anita Mattsson.

Catrine Ericsson väljer en speciell förskolepedagog.

– Hon är något utöver det vanliga. All personal på den Montessoriskola vi har är i och för sig hjältar, men det är just en kvinna som min son vill ska komma och äta middag, leka och sova över.

28-åriga Therese Lindblad från Krusboda väljer att hylla – sig själv.

Och det gör vi också, när vi hör henne.

Therese jobbar inom vården och har varit ensamstående mamma med två barn i tre år, och har jobbat heltid under hela tiden, och hämtar och lämnar alltid barnen på vardagarna. På kvällen, efter att barnen somnat, pluggar hon till undersköterska.

– Jag är envis, ibland lite för envis för mitt eget bästa, säger Therese.

ENKÄTFRÅGA: Vem vill du hylla i dag?

Fakta

Från socialistisk kampdag till kärleksdag

Internationella kvinnodagen, instiftad 1911, inträffar alltid den 8 mars och uppmärksammar kvinnors situation och ojämställdhet över hela världen.

Idén kom från den tyska kommunisten Clara Zetkin.

Med FN:s erkännande av dagen 1978 växte firandet av den internationella kvinnodagen i världen. Dagen har också sedan dess, på många håll, blivit mer av en opolitisk högdag än en socialistisk kampdag.