ANNONS

Grattis till guldbaggarna…

Peter Grönlund
Peter Grönlund
... Peter Grönlund, filmare, som är uppvuxen i Bromma. Förra veckan belönades hans långfilmsdebut "Tjuvheder" med fem guldbaggar – för bästa kvinnliga huvudroll, bästa manus, bästa klipp, bästa kostym och bästa scenografi.
ANNONS

Bromma

– Jamen tack! Det känns jätteroligt! Guldbaggarna är ett fint bevis på att filmen funkar som helhet. Det är verkligen roligt, säger Peter Grönlund.

”Tjuvheder” utspelar sig i samhällets utkanter och är vissa scener är inspelade bland husvagnarna på Solvalla camping. Peter Grönlund har lång erfarenhet av kontakt med utsatta människor efter att ha arbetat på Nattjouren, Stockholms stadsmission och den sociala verksamheten på Situation Stockholm. Hans engagemang väcktes under uppväxten i Bromma i en villa som låg i brytområdet mellan Brommaplan och Nockebybron.

– Mitt sociala intresse odlades fram där. Fem minuter åt ena hållet låg vanliga arbetarbostäder och suparkvartar och fem minuter åt andra hållet stora villor med höginkomsttagare och etablerade samhällspersoner. Jag umgicks i båda kretsar fick en blick för klasskillnader, säger Peter Grönlund.

– Jag har funderat kring det här och har kommit fram till att där någon stans väcktes mina tankar kring sociala frågor som jag sedan har omsatt i musik och nu senast i film.

Vilken guldbagge är du gladast för?

– Jag tycker att det är fantastiskt att Malin Levanon fick baggen för bästa kvinnliga huvudroll! Det är super-superroligt och så viktigt för filmen att hon fungerade och var bra eftersom hon är med i varje scen. Sedan är jag väldigt glad för manusbaggen. Jag jobbade väldigt mycket med manuset innan jag började göra filmen och min ingång i filmandet var just skrivandet. Jag höll säkert på med manuset till och från i tre år!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.